Linkovi

Stotine putnika evakuisane sa norveškog kruzera


Prebacivanje putnika kruzera "Viking sky" helikopterima, 24. mart 2019.
Prebacivanje putnika kruzera "Viking sky" helikopterima, 24. mart 2019.

Spasilačke ekipe su helikopterima evakuisale 479 ljudi sa jednog luksuznog kruzera kojem se blizu obale Norveške, po veoma lošim vremenskim uslovima, pokvario motor.

Spasilačka operacija je obustavljena u nedelju, nakon čega je brod odvučen u luku Molde, na norveškoj zapadnoj obali.

Brod "Viking sky" sa 1.373 putnika i članova posade je u subotu poslao poziv u pomoć, dok je plutao prema kopnu.

S broda su, pre nego što je uplovio u luku, evakuisani uglavnom stariji putnici, a oko 20 povređenih je smešteno u bolnice.

Evakuacija putnika sa kruzera "Viking sky"
Evakuacija putnika sa kruzera "Viking sky"

Slomljeni prozori i haos na brodu

Na snimcima, koje su putnici postavili na društvene mreže, može se videti kako se nameštaj pomera s jedne na drugu stranu, a paneli padaju s plafona, dok je brod plutao po talasima, visokim i do osam metara.

"Ručali smo kada je brod počeo da se trese. Prozori su počeli da se lome i ušla je voda. Nastao je haos. Najradije bih zaboravio i put helikopterom", opisao je Amerikanac Džon Kari.

Područje gde se nalazio kruzer poznato je po lošim vremenskim uslovima, nemirnom moru i plitkoj vodi sa koralnim grebenima.

Kruzer je počeo da pluta ka kopnu posle kvara na motoru
Kruzer je počeo da pluta ka kopnu posle kvara na motoru

Prema procenama zvaničnika obalske straže, brod je bio na 100 metara od stena i 900 metara od obale, kada je motor prestao da radi.

Kruzer je trebalo da obiđe više norveških gradova, pre pristajanja u britansku luku Tilberi u utorak. Putnici su uglavnom bili iz SAD, Britanije, Kanade, Novog Zelanda i Australije.

XS
SM
MD
LG