Linkovi

Izložba flore Nacionalnih parkova


Botanička bašta u Vašingtonu
Botanička bašta u Vašingtonu

Povodom stotog rodjendana američkih nacionalnih parkova, u Botaničkoj bašti u Vašingtonu postavljena je izložba koja prikazuje raznovrsnost biljnog sveta u parkovima.

Botanička bašta ovde u Vašingtonu, godišnje privlači oko milion i 300 hiljada posetioca. U znak proslave 100. godišnjice službe za nacionalne parkove, botanička bašta ove godine organizuje specijalnu umetničku izložbu na kojoj su izložene raznovrsne američke biljke.

Poznata flora iz američkih nacionalnih parkova predstavljena je na više od 75 slika, fotografija i drugih umetničkih formi raznih veličina.

“Volela bih kada bi ljudi bolje razumeli i cenili lepotu i raznovrsnost biljaka koje su zaštićene u nacionalnim parkovima, kao i sveukupnu floru u Sjedinjenim Državama”, navodi Suzan Pel iz Botaničke bašte.

Izloženi umetnički radovi predstavljaju biljke kao što su čokoladni ljiljani iz istorijskog nacionalnog parka San Huan Ajland u državi Vašinton, drveće Džošua, koje se može videti u kalifornijskom nacionalnom parku Džošua tri, kao i ogromnu kalifornijsku sekvoju, inače jedno od najviših drveća na planeti.

Kustosi se nadaju da će ove slike duhova orhideja, naslikane vodenim bojama posetiocima preneti atmosferu močvarnog područja u kojem to cveće raste.

“One rastu na malom području Floride, jako su osetljive na ubiranje i postaju ugrožene. Zbog toga su dobro zaštićene. Pokušali smo veštački da ih uzgajamo, ali to je jako teško i nismo pronašli način za to. Vrlo je bitno da sačuvamo biljke poput ove u našim nacionalnom parkovima”, ističe Vilijam Meklaflin iz Botaničke bašte.

Interesantno je i to što posetioci mogu uživo da vide neke od biljaka koje su naslikane, kao npr. ovaj kruškasti bodljikavi kaktus.

“Oni su zapravo jestivi, kao kruške. Ova vrsta kaktusa je zanimljiva jer oni su vrlo lomljivi, ali deo kaktusa se uz pomoć bodlja zakači za telo životinje i otpadne tek kada ga ta životonja otrese. Gde god da padne deo kaktusa, tu izraste nova biljka. To je odličan način da se proširite po pustinji”, dodaje Meklafin.

Grafike tla iz raznih nacionalnih parkova postavljene su na pod galerije sa idejom da posetioci dožive autentično iskustvo. Izložba je nazvana Flora Nacionalnih parkova i postavljena je u znak proslave jednog veka američke službe za nacionalne parkove.

“Cilj proslave stogodišnjice je da Amerikanci otkriju svoje nacionalne parkove. Postavljeno je preko 400 komada. Biljke su važan deo čitavog ekosistema u gotovo svakom nacionalnom parku koji postoji. One su vrlo važne za zdravlje naše prirodne sredine, ali i za prekrasno iskustvo kada posetite park”, Bob Vogel iz Službe za nacionalne parkove.

Vogel se nada da će izložba inspirisati ljude da pronađu neke od ovih biljaka u njihovom prirodnom okruženju, pogotovo u nacionalnim parkovima. Izložba će biti otvorena do 2. oktobra.

XS
SM
MD
LG