Linkovi

Stoltenberg: Novi početak za NATO i Srbiju


Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, na pres konferenciji u Beogradu, 20. novembra 2015.
Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, na pres konferenciji u Beogradu, 20. novembra 2015.

Generalni sekretar NATO je tokom posete Beogradu izjavio da vazdušna kampanja 1999. nije bila uperena protiv naroda, već Miloševićevog režima, ističući da duboko žali zbog gubitka svakog nevinog života.

Danas sam ovde u vezi novog početka odnosa NATO i Srbije - ovako je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg definisao svoj dolazak u Beograd i razgovor sa najvišim srpskim zvaničnicima.

Kfor je od danas ukinuo ograničenja koja su važila za delove vazdušnog prostora Srbije, uvedena 1999. godine, izjavio je tokom današnje posete Beogradu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Posle razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem on je rekao da Kfor u potpunosti relaksira zonu bezbednosti, što je, po oceni Stoltenberga, konkretan izraz odnosa NATO i Srbije.

Govoreći o vazdušnoj kampanji NATO 1999-te godine protiv Srbije, on je izjavio da ona nikada nije bila uperena protiv sprskog naroda, već se radilo o zaustavljanju neprihvatljivih radnji Miloševićevog režima. Intervencija NATO okončala je višegodišnje ratove na Balkanu, istakao je Stoltenberg:

"Tokom vazdušne kampanje NATO, učinili smo svaki napor da sprečimo gubitak nevinih života. Svaki gubitak nevinog života 1999-te bila je tragedija i ja duboko žalim zbog toga. Izjavljujem saučešće porodicama na obe strane u konfliktu i svima koji su tada izgubili voljene."

Generalni sekretar NATO je rekao da je prisustvo Kfora na Kosovu veoma važno za stabilnost, ali i za dijalog Beograda i Prištine u Briselu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija suverena i vojno neutralna zemlja, ali i da ima široki okvir za unapređenje saradnje sa NATO. Kako je rekao Vučić, to doprinosi i borbi protiv terorizma, podršci u migrantskoj krizi, očuvanju regionalne stabilnosti, ali i mnogo većoj bezbednosti i sigurnosti Srba na Kosovu. On je istakao da se Srbija nada da će Kfor što duže da ostane na Kosovu i Metohiji:

"Ono što je za nas takođe važno je ponašanje NATO na Kosovu i Metohiji sa dva aspekta. Jedan je prisustvo Kfora, koje je jeste garant bezbesnosti i naših monaha, i garant očuvanja naših crkava i manastira južno od Ibra. Ali ono što je za nas takođe važno – NATO je garant za neprisustvo kosovskih snaga bezbednosti u četiri severnokosovske opštine. To je od ključnog značaja za Srbiju."

XS
SM
MD
LG