Linkovi

Marković: Stopa rasta BDP-a najveća u regionu


Crnogorski premijer Duško Marković (arhivski snimak)

Predsjednik Vlade Duško Marković izrazio je zadovoljstvo rastom Bruto domaćeg proizvoda od 4,4% u 2017. ocijenivši da je najveća stopa rasta u Regionu i među najvećima u Evropi izvanredan rezultat Vladine ekonomske politike. Marković očekuje nastavak tog trenda i u 2018. godini.

Crnogorski Zavod za statistiku Monstat danas objavio zvanične podatke o privrednom rastu u Crnoj Gori za 2017. Godinu, a premijer se tim povodom obratio javnosti.

"Stopa rasta od 4,4% je izvanredan rezultat ove Vlade na planu ostvarivanja ekonomske politike. Ovo je stopa rasta koja je najveća u Regionu. Ovo je stopa rasta koja je duplo veća od rasta u Evropskoj uniji i stopa rasta koja je najveća i među zemljama EU, kazao je premijer.

“To su ključni rezultati ove vlade na kojima ona želi da istraje i u 2018. godini sa ciljem da povećavajući ekonomski rast, podižući ekonomiju dođe do otvaranja novih radnih mjesta i zapošljavanja ljudi”, rekao je Marković.

Marković je rekao da ova stopa rasta zaslužuje pažnju i sa aspekta uloge državne administracije i njene posvećenosti i motivacije, ali i zbog aktivne uloge privrednih subjekata i poslodavaca koji su zajedno sa Vladom radili na ostvarenju ovog cilja.

Prema njegovim riječima ovaj rezultat treba da bude motiv za dodatne napore.

"Dakle, želim da pošaljem poruku da na bazi ovog rezultata u 2018. godini zajedno svi – i Vlada, i privredna zajednica i administracija – imaju dodatan motiv i učine dodatan napor kako bismo obezbijedili ovaj trend, a na taj način podstakli razvoj i životni standard građana u Crnoj Gori učinili većim", zaključio je Marković.

A predstavnici vlade i kineske kompanije CRBC potpisali su Memorandum o razumijevanju i saradnji za projekat izgradnje autoputa Bar-Boljare na principima privatno-javnog partnerstva.

"Exim Banka i kompanija CRBC su izrazile spremnost da učestvuju i u nastavku gradnje autoputa kroz Crnu Goru odnosno druge i treće dionice – Mateševo – Andrijevica i Andrijevica – Boljare i to odmah nakon završetka prioritetne dionice", saopšteno je iz Vlade.

Predsjednik Vlade Duško Marković je rekao da je cilj Vlade da te dvije dionice budu ugovorene do juna 2019. godine.

"Predstavnici Exim Banke istakli su da je prioritetna dionica crnogorskog autoputa njihova najveća investicija u regionu zbog čega tom projektu daju poseban značaj", saopšteno je iz Vlade.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG