Linkovi

Stoltenberg: Zapadni Balkan je od strateškog značaja za NATO


Arhiva - Generalni sekretar NATO-a Janes Stoltenberg.
Arhiva - Generalni sekretar NATO-a Janes Stoltenberg.

Zapadni Balkan je region od strateškog značaja za NATO i ambicija Alijanse je izgraditi dobar, produktivan odnos sa Srbijom, kako bi mogli raditi zajedno u oblastima u kojima svi imamo korist, kaže generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u ekskluzivnom intervjuu za "Politiku".

"Srbija ima pravo slobodno da izabere svoje političke i bezbednosne mere sa bilo kojim narodom ili organizacijom, kao svaka suverena zemlja. Zajedno smo uključeni u više od 100 partnerskih aktivnosti svake godine i NATO sa Srbijom radi na reformama državnih bezbednosnih snaga i institucija," rekao je Stoltenberg.

On smatra da se danas NATO i Srbija suočavaju sa zajedničkim bezbednosnim izazovima, a da su dijalog i saradnja ključni za njihovo rešavanje.

"Obučavamo srpske oficire, tako da oni mogu bolje i sigurnije učestvovati u međunarodnim mirovnim operacijama. I Srbija sarađuje sa NATO saveznicima i sa NATO-om u zajedničkim vojnim i civiljnim vežbama odbrane," kazao je Stoltenberg.

Kako je rekao, svaka nacija ima pravo da odluči o svojoj budućnosti i da bira sopstvene političke i bezbednosne mere.

"To je temeljni princip evropske bezbednosti: to je princip koji je Rusija takođe potpisala i koji treba da poštuje. Proširenje NATO-a nije usmereno protiv Rusije", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar podržava težnje Skoplja i Sarajeva da se pridruže Alijansi i rade sa njom kako bi im pomogla na putu ka članstvu u NATO-u.

"Nekoliko zemalja na zapadnom Balkanu sada su NATO saveznici. Zemlje koje su se pridružile Alijansi uspele su da ojačaju svoju demokratiju, pojačaju svoju bezbednost, te su život svojih građana učinile sigurnijim. Naša politika otvorenih vrata bila je istorijski uspeh. To je doprinelo uklanjanju linija razdvajanja u Evropi," rekao je Stoltenberg.

Što se tiče bezbednosne situacije u svetu, on misli da se suočavamo se sa najkompleksnijom i nepredvidivom bezbednosnom situacijom u jednoj generaciji.

"Nestabilnost na Bliskom istoku i u severnoj Africi, nametljiva Rusija koja krši međunarodne granice, nuklearno jačanje Severne Koreje i razvoj interkontinentalnih balističkih raketa fundamentalne su pretnje globalnoj sigurnosti i stabilnosti. Izazovi kao što su terorizam i sajber napadi ne znaju granice, te dodatno potkopavaju našu bezbednost," zaključio je Stoltenberg.

XS
SM
MD
LG