Linkovi

Stoltenberg: NATO svestan pojačanog uticaja Rusije na Balkanu


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u Sarajevu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u Sarajevu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg posetio je danas Sarajevo i posle razgovora sa predstavnicima BiH institucija on je poručio da NATO nema planove da interveniše u slučaju eskalacija u BiH.

NATO pomaže vladama Zapadnog Balkana da izgrade obaveštajna i odbrambena tela koja će se odupreti stranom, posebno ruskom političkom uticaju, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Tokom posete Sarajevu, Stoltenberg je poručio da je Alijansa svesna povećanog ruskog uticaja na Balkanu, kao i u političkim procesima u Crnoj Gori:

"Videli smo nekoliko izveštaja o pojačanom ruskom uticaju i prisustvu na Zapadnom Balkanu. I iz Crne Gore, i iz Srbije smo videli izveštaje o mešanju u političke procese u Crnoj Gori uoči izbora prošle godine. Pratimo situaciju veoma pomno. Radimo sa partnerima da unapredimo i ojačamo njihove obaveštajne servise. Takođe, radimo sa NATO saveznicima u regionu, uključujući Crnu Goru, koja uskoro postaje član, na jačanju odbrambenih institucija i obaveštajnih servisa".

Kako je rekao Stoltenberg, najbolji način otpora bilo kojem stra-nom uticaju su jake, moderne i reformisane institucije Zapadnog Balkana.

Takođe, generalni sekretar NATO je ohrabio sukobljene bosanske lidere da postignu kompromis oko budućnosti zemlje i njenog puta prema NATO-u i EU. Stoltenberg je odbacio mogućnost NATO intervencije u slučaju eskalacija u BiH.

"Nemamo nameru niti plan da pokrenemo borbene trupe ili bilo šta slično u BiH. Nije nam u planovima. Naš plan je da podržimo BiH u sprovođenju reformi koje su sami odlučili da sprovedu."

Stoltenberg je dodao i da NATO neće vršiti pritisak da se bilo koja zemlja pridruži tom savezu. Kada je reč o izgledima BiH da postane članica NATO, Stoltenberg je rekao da je ta država napravila napredak i ispunila uslove za učešće u akcionim planovima, ali je optužio bosanske Srbe da opstruišu napredak.

XS
SM
MD
LG