Linkovi

Stoltenberg u Prištini pozvao na smanjivanje tenzija


Kosovski predsednik Hašim Tači i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Kosovski predsednik Hašim Tači i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je danas u Prištini da sve strane treba da se uzdrže od stvaranja tenzija i rade na normalizaciji odnosa i sprovođenju sporazuma koje su Beograd i Priština postigli u Briselu. On se danas u Prištini sastao sa najvišim predstavnicima Kosova i predstavnicima Srba.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltemberg rekao je na konferenciji za novinare da NATO podržava dijalog koji pod pokroviteljstvom Evropske unije u Briselu vode Beograd i Priština. On je kazao da pohvaljuje i trud obe strane, ali da izazovi ostaju i da ima još mnogo toga da se uradi.

“Danas smo podržali posvećenost i pozvali da svi spuste tenzije i da se posvete miru i pomirenju, zato što je to put ka budućnosti i prosperitetu Kosova kao i za ceo region”, rekao je Stoltemberg.

Stoltemberg je rekao da je stabilnost zapadnog Balkana prioritet NATO-a jer je to kako je istakao važno i za stabilnost cele Evrope. Zato će, kako je kazao, NATO ostati posvećen očuvanju bezbednosti i sigurnosti na Kosovu i preko KFOR-a nastaviti da čuva mir i slobodu kretanja.

“Mi smo takođe posvećeni i povećanju kapaciteta na Kosovu. Novi NATO-a, tim za vezu će imati novu ulogu u tome, uključujući podršku Kosovskim bezbednosnim snagama u skladu sa njihovim trenutnim mandatom”, rekao je Stoltemberg.

Premijer Kosova rekao je da se Kosovo zalaže za normalizaciju odnosa sa Srbijom, da dijalog daje dobre rezultate i da je Kosovo opredeljeno ka miru i istakao da Srbi na Kosovu nisu ugroženi

“Mi smo okrenuti miru i stabilnosti i da integrišemo sve Srbe u institucije Republike Kosova i garantujem da je srpska populacija je bezbedna na Kosovu i nema nikakvih briga u vezi sa tim. Mi sa svim zemljama zapadnog Balkana pokušavamo da ostvarimo dobre odnose“, kazao je Mustafa.

Govoreći o formiranju vojske Kosova Mustafa je kazao da su Kosovske bezbednosne snage spremne na transformaciju, ali da u tome nemaju podršku srpskih poslanika.

Premijer Mustafa je još kazao da se o „zidu“ u Severnoj Mitrovici vode razgovori između Ministarstva prostornog planiranja i predstavnika opštine Severna Mitrovica o rešavanju tog problema.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltembreg razgovarao je danas i sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i predstavnicima Srba u kosovskim institucijama.

XS
SM
MD
LG