Linkovi

Stoltenberg: CG nije tražila NATO bazu na svojoj teritoriji


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u nedelju da su vojne baze isključive nadležnosti suverenih država, članica Alijanse, navodeći da Crna Gora nije tražila izgradnju baze na svojoj teritoriji, prenose Dnevne novine.

"Ovaj princip (nadležnosti država) se, naravno, odnosi i na Crnu Goru", rekao je Stoltenberg tom podgoričkom dnevniku. “Nije bilo zahtjeva od crnogorskih vlasti za uspostavljanje bilo kakve baze NATO-a u Crnoj Gori"

Prvi čovjek NATO-a ocijenio je da će članstvo u Alijansi pomoći Crnoj Gori u konsolidaciji sigurnosti i stabilnosti u regionu Balkana.

On je rekao da je NATO zahvalan Crnoj Gori za konkretne i važne doprinose, i pozdravio odluku Vlade da do 2024. potroši dva odsto BDP na odbranu i sigurnost.

Stoltenberg smatra da je 7. jun bio istorijski dan za Crnu Goru i NATO, ocjenjujući da je NATO savez demokratija, ujedinjen sa jednim ciljem – da zemlje članice stoje jedna uz drugu i međusobno se brane.

Prema njegovim riječima, Zapadni Balkan je region od strateškog značaja za NATO, zbog čega je Alijansa i dalje u potpunosti angažovana na tom području.

On je istakao da je saradnja sa EU “ključna za efikasno rješavanje bezbjednosnih izazova 21. vijeka, naročito na Zapadnom Balkanu”.
Odgovarajući na pitanje da li očekuje novo miješanje Rusije u izbore, Stoltenberg je podsjetio da svaka nacija ima pravo da odluči o budućnosti i da bira političke i bezbjednosne aranžmane sa drugim narodima I organizacijama, bez miješanja “trećeg lica”, prenose DN.

“Ovo je temeljni princip evropske sigurnosti, kojem se pridružila Rusija, potpisivanjem Osnivačkog akta NATO-Rusija 1997. godine”, podsjetio je Stoltenberg i dodao da su izbori “suštinska komponenta naših demokratskih društava”. “Oni takođe pružaju priliku da se kroz debate razgovara sa javnim mnjenjem o stvarima koje utiču na njihovu sigurnost"

Stoltenberg računa da će se to desiti i u Crnoj Gori, kroz transparentan i inkluzivan proces koji se sprovodi u potpunoj saglasnosti sa Ustavom Crne Gore i poštovanjem vladavine prava, prenosi list.

XS
SM
MD
LG