Linkovi

Stiv Benon napušta Belu kuću


Bivši glavni strateg Bele kuće Stiv Benon (arhivska fotografija)
Bivši glavni strateg Bele kuće Stiv Benon (arhivska fotografija)

Predsednik SAD Donald Tramp saopštio je visokim zvaničnicima svoje administracije da je odlučio da otpusti svog glavnog stratega, Stiva Benona, koji je bio njegov najkontroverzniji savetnik. Benon, kome se pripisuje zasluga za izbornu pobedu Donalda Trampa, sukobljavao se sa drugim moćnim ličnostima u Beloj kući.

Šef kabineta Bele kuće Džon Keli i Stiv Benon saglasili su se da petak bude Benonov poslednji dan, saopštila je portparolka Bele kuće Sara Hakabi, dodavši da je Bela kuća zahvalna za Benonov doprinos.

Međutim, Njujork Tajms prenosi da Benon insistira na tome da je odlazak bio njegova ideja, i da je podneo ostavku predsedniku još pre 11 dana, sa dogovorom da ona bude objavljena početkom ove nedelje. Saopštenje je navodno bilo odloženo, u svetlu nasilnih protesta u Šarlotsvilu, u Virdžinji proteklog vikenda.

Benon, je bivši urednik desničarskog sajta Brajbart njuz, koji je bio povezan sa takozvanom "alternativnom desnicom" koja uključuje grupe koje se zalažu za rasizam, belački nacionalizam, antisemitizam i populizam.

Benon je bio u nezavidnom položaju i ranije, ali je Tramp odlučio da ga zadrži, delom zbog toga što je njegov glavni strateg i odigrao veliku ulogu u njegovoj izbornoj pobedi i što takođe uživa podršku mnogih predsednikovih najvernijih pristalica.

XS
SM
MD
LG