Linkovi

Stevo Pendarovski novi predsednik Severne Makedonije


Stevo Pendarovski, novi predsednik Severne Makedonije, proslavlja pobedu u Skoplju, Severna Makedonija, kasno u nedelju, 5. maja 2019.
Stevo Pendarovski, novi predsednik Severne Makedonije, proslavlja pobedu u Skoplju, Severna Makedonija, kasno u nedelju, 5. maja 2019.

Severna Makedonija dobila je novog predsednika. Kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI Stevo Pendarovski pobednik je izbora, objavila je Državna izborna komisija u toj zemlji.

Prema podacima Komisije, a na osnovu 100 odsto obrađenih glasova, Pendarovski je osvojio 51,66 odsto glasova, dok je kandidatkinja opozicione VMRO-DPMNE Gordana Siljanovski-Davkova osvojila 44,73 odsto glasova.

Glasalo je manje od polivine upisanih birača - 46,70 odsto građana s pravom glasa, odnosno 844.365 glasača. Nevažećih listića bilo je 3,61 odsto.

Pendarovski je zahvalio svim građanim Severne Makedonije - Makedoncima, Albancima, Srbima, Turcima, Romima, Bošnjacima - koji su "na kristalno čistim, fer, evropskim i demokratskim izborima" odlučili da idu zajedno napred, u evropski i razvijeni svet kome pripadaju, prenela je Nova Makedonija.

On je zahvalio i premijeru Zoranu Zaevu i svima koji su ga podržali.

Pendarovski je završio Pravni fakultet u Skoplju a ima i doktorat iz političkih nauka. Bio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za odnose sa javnošću i šef analitičkog odeljenja MUP pre nego što je prešao na mesto savetnika predsednika države za nacionalnu bezbednost i spoljne poslove.

Vučić čestitao Penarovskom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Stevi Pendarovskom izbor za predsednika Severne Makedonije, uz želje za uspeh na odgovornoj dužnosti.

"Nadam se da ćemo u budućnosti uspostaviti dobru saradnju", navodi Vučić u čestitki i ističe da očekuje da se posebno podstakne saradnja u oblasti ekonomije, kao i u svim drugim oblastima od zajedničkog interesa, a na dobrobit građana dveju zemalja.

XS
SM
MD
LG