Linkovi

Majer: Bez velikih razlika


Analitičar Stiven Majer
Analitičar Stiven Majer

Nezavisni politički analitičar Stiven Majer izeno je u razgovoru za Glas Amerike svoju procenu izbora u Srbiji i opcija koje stoje pred tom zemljom.

Majer: “Ishod izbora je manje više očekivan, ali pravo pitanje je šta će će ti izbori proizvesti. Ukoliko ne dodje do bitne promene u načinu razmišljanja i delovanja srpskih lidera, ne vidim značajnije mogućnosti promena. Dva predsednička kandidata Tadić i Nikolić ne pokazuju velike razlike u svojim političkim stavovima i pitanje je kako će se oni u budućnosti poneti prema ključnim pitanjima ulaska u EU, NATO i o Kosovu. U razgovorima sa Briselom i Vašingtonom, oni će morati da budu u stanju da u otvorenom dijalogu zauzmu stvarnu pregovaračku poziciju - da prihvate neke stvari, ali i da neke odbijaju. Srbija treba da u ovom momentu analitički razmotri, na primer, ulazak u EU, koja je momentalno opsednuta problemima, ili članstvo u NATO-u, kao i Kosovo.”

Glas Amerike: I Tadić i Nikolić tvrde da se neće odreći Kosova. Kako bi srpski interesi mogli da se zaštite na tom prostoru?

Majer: “I Tadic i Nikolić će nastojati da usaglase lokalne, odnosno nacionalne aspiracije sa onim što Brisel i Vašington traže. Način da se nastavi konstruktivno rešavanje kosovskog problema je da se medjunarodna zajednica manje angažuje, a Beograd i Priština više i to na direktnim pregovorima. Ja već 15 godina govorim da Srbija neće moći da povrati celo Kosovo, ali Beograd bi mogao da dobije severni deo Kosova i da zaštiti srpske enklave i istorijske i verske spomenike. Medjutim, da bi se to postiglo, mora se postupiti kreativno i inteligentno.”

Glas Amerike: Socijalisitička partija Srbije Ivice Dačića je pokazala dobre rezultat. Da li to znači daleko veći uticaj socijalista u politici Srbije?

Majer: “Socijalistička partija pod Dačićem je transformisana u odnosu na ono što je bila, slično Naprednoj stranci koja je pod Nikolićem takodje transformisana u odnosu na Radikalnu od koje se odvojila. Ono što ja vidim je da Dačić deluje kao nezavisan političar u sklopu demokratskih procesa u toj zemlji i jedan je od retkih koji je srpeman da se suprotstavi Zapadu ako je to u interesu Srbije, ali ne i da vrati zemlju u raniju socijalističku eru Miloševića.”

Glas Amerike: Vi već duže vreme zagovarate ideju proširenja odnosa Srbije sa Rusijom, Kinom, Japanom, itd. - ali kako to trebalo praktično izvesti?

Majer: “Tokom proteklih šest meseci čuo sam to i od ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića. Prvo se angažuje na ekonomskom planu što je Srbija već učinila. Dakle, treba poraditi na jačem trgovinskom aranžamu sa EU, bez obzira na članstvo. Sa Rusijom je u toku energetski aranžman, kao i mogućnosti tehnoloških sporazuma sa Kinom i Japanom, povećanje trogovinske saradnje sa SAD u oblasti industrije, sa Brazilom u domenu poljoprivrednih delatnosti, itd. Prema tome, počinje se sa specifičnim ekonomskim aranžmanima, koji se kasnije prelivaju u političku saradnji, a to je što Srbija želi.”

XS
SM
MD
LG