Linkovi

Majer: Kosovo i EU glavni izazovi


Politički analitičar Stiven Majer

O glavnim izazovima sa kojima je u ovom momentu suočena spoljna politika Srbije, Glas Amerike razgovarao je sa političkim analitičarem Stivenom Majerom.

Majer: “Pred Srbijom stoje dva glavna izazova: Kosovo i problemi sa Evropskom unijom. Tadićeva vlada je u pogledu Kosova učinila sve što je od nje Zapad zahtevao, ali to ipak nije bilo dovoljno. Na to ukazuje i nedavna poseta nemačke kancelarke Angele Merkel Prištini, koja je tom prilikom iznela dodatne uslove, uključujući kritično ukidanje paralelnih institucija na severu Kosova. U pogledu Evropske unije, kandidatura Srbije više ne zavisi od Beograda i njegovog ispunjavanja obaveza, što je on učinio, već je povezana sa teškom ekonomskom, odnosno finansijskom krizom unije, dok je politički Brisel u stanju hronične krize, oseća se nesigurnim i ne zna kojim putem da krene dalje. Otuda proizlazi i skepticizam u pogledu bilo kojih novih članica, posebno iz jugoistočne Evrope, koje su siromašne i potencijalno problematične. One bi mogle da budu tretirane kao i Turska, koja već godinama čeka da postane članica.”

Glas Amerike: Koliko je realna politika predsednika Borisa Tadića da Srbija postane članica EU i da zadrži suverenitet nad Kosovom?

Majer: “Te dve stvari su dijametralno suprotne. Većina članica EU je priznala nezavisnost Kosova sa izuzetkom 5 zemalja, tako da pretenzije Beograda da zadrži suverenitet nad Kosovom i da udje u uniju nisu realne. Isto tako, mnogima nije bilo veliko iznenadjenje da je kandidatura Srbije odložena pošto je Tadićeva vlada kontinuirano delovala sa pozicija slabosti, a to je uvek nagradjivano dodatnim uslovljavanjem. Ono što bi Srbija mogla da učini je da zauzme dosledan i odlučan stav, zalažući se za svoje političke i nacionalne interese, ukazujući da namerava da, izmedju ostalog zaštiti interese Srba na severu Kosova u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244.”

Glas Amerike: Na koje države bi Beograd mogao da se oslanja u svojoj budućoj spoljnopolitičkoj aktivnosti?

Majer: “Srbija bi trebalo da razvije daleko šire i raznovrsnije odnose sa zemljama sveta da bi privukla strani kapital i unapredila ekonomiju, posebno u pogledu aktuelnog pitanja nezaposlenosti, što ne znači da Srbija neće tokom vremena postati članica unije, ali u medjuvremenu ona bi morala intenzivno da traži jake političke i ekonomske bilateralne odnose gde god je to moguće.”

XS
SM
MD
LG