Linkovi

Stengel: Društveni mediji važni u borbi protiv ekstremizma


Podsekretar za javnu diplomatiju Ričard Stengel
Podsekretar za javnu diplomatiju Ričard Stengel

Jedan od važnih elemenata u borbi protiv globalnog nasilnog ekstremizma i pre svih Islamske države jeste i takozvani rat u oblasti „društvenih medija“. Za Glas Amerike, o tome je ove nedelje govorio američki podsekretar za javnu diplomatiju Ričard Stengel, koji predvodi Centar za strateške antiterorističke komunikacije.

Stengel kaže da se stvari na tom polju menjaju, i da je još efikasnije kada poruka suprotna stavovima Islamske države stiže iz samog muslimasnkog sveta, ili nekih drugih entiteta, a ne SAD:

„Mislim da postoji lažna korelacija između slanja poruke i priliva stranih boraca. Da li je slanje poruka važno za njihov brend? Da. Ali da li će poruka na Tviteru doprineti da neki fini mladić u Tunisu odluči da ode da se bori u Iraku i Siriji? Ne verujem."

Podskretar za javnu diplomatiju kaže da SAD to ne posmatraju toliko kao medijski rat, koliko kao stvarni rat da se Islamska država spreči da dođe do stranih boraca:

"Istovremeno, pokušavamo da dopremo do pojedinaca, da ih ubedimo da je poruka Islamske države pogrešna. Primera radi imamo kampanju ove nedelje, za vreme Generalne skupštine UN u kojoj koristimo direktna svedočenja ljudi, koji su pobegli od Islamske države, desetina mladih muškaraca i žena, koji su napustili Irak i Siriju, koji kažu da je kalifat – mit. Da su tamo zlostavljani, da Islamska država nije religiozna, da ih zanima samo moć i novac. Takva vrsta kampanje, gde mi pobijamo njihove lažne tvrdnje je ono što mi radimo“.

XS
SM
MD
LG