Linkovi

Stejt department: Kosovo da ispuni obavezu o Specijalnom sudu


Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu

SAD pozivaju kosovske lidere da ne menjaju odluku o formiranju specijalnog suda za ratne zločine, saoptšeno je iz Stejt departmenta.

“SAD su veoma zabrinute zbog nedavnih pokušaja poslanika na Kosovu da ukinu specijalni sud za ratne zločine”, rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Nauert.Pozivamo političke lidere na Kosovu da ispune obavezu o radu suda, kao I da ne menjaju njegove nadležnosti I jurisdikciju”, istakla je Nauert.

Američki državni sekretar Reks Tilerson rekao je prošle nedelje da “dostizanje pravde na Balkanu nije završeno, I da će Amerika nastaviti da podržava pravdu za žrtve”.

Na Kosovu su 2015. usvojeni zakon i amandman ustava o formiranju Specijalnog suda pred kojim bi se sudilo za ratne zločine I zločine protiv čovečnosti od 1998.-2000. na prostoru bivše Jugoslavije.

Uprkos toj odluci, poslanici vladajuće koalicije u kosovskom parlamentu su pokušali da izglasaju poništavanje tog suda, ali nisu u tome uspeli.

Predstavnici SAD I ostalih zapadnih zemalja upozorili su da bi takva odluka mogla da naškodi evroatlantskim integracijama Kosova.

XS
SM
MD
LG