Linkovi

Stejt department poziva američke putnike na oprez


Američki Stejt department izdao je upozorenje za Amerikance koji nameravaju da putuju za vreme praznika, ukazujući na „povećani rizik terorističkih napada širom Evrope, posebno tokom praznične sezone“.

U saopštenju koje je objavljeno u ponedeljak, ističe se da bi američki gradjani trebalo da budu budni i oprezni dok posećuju turističke lokacije, crkve, praznične festivale i pijace pod vedrim nebom, kao i u javnom prevozu.

„Američki gradjani trebalo bi takodje da budu budni i svesni mogućnost da će simpatizeri ekstremista ili radikalizovani ekstremisti izvršiti napade u tom periodu bez mnogo prethodnog upozorenja. Teroristi mogu da primene niz taktika, koristeći konvencionalno i nekonvencionalno oružje i napadajući kako zvanične tako i privatne interese“, navodi se u upozorenju Stejt departmenta koje ističe 20. februara 2017.

Zemlje kao što su Francuska, Nemačka, Belgija i Turska pogodjene su terorističkim napadima protekle godine a američka vlada kaže da je i dalje zabrinuta zbog mogućih budućih napada širom Evrope.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Kaznev izjavio je da teroristička pretnja nikada nije bila veća na francuskoj teritoriji. Francuska policija uhapsila je u nedelju sedmoricu muškaraca osumnjičenih da su planirali teroristički napad. Osumnjičeni, poreklom iz Francuske, Maroka i Avganistana, uhapšeni su u Strasburu i Marseju.

XS
SM
MD
LG