Linkovi

Stejt department poziva američke putnike na oprez

  • Glas Amerike

Američki Stejt department izdao je upozorenje za Amerikance koji nameravaju da putuju za vreme praznika, ukazujući na „povećani rizik terorističkih napada širom Evrope, posebno tokom praznične sezone“.

U saopštenju koje je objavljeno u ponedeljak, ističe se da bi američki gradjani trebalo da budu budni i oprezni dok posećuju turističke lokacije, crkve, praznične festivale i pijace pod vedrim nebom, kao i u javnom prevozu.

„Američki gradjani trebalo bi takodje da budu budni i svesni mogućnost da će simpatizeri ekstremista ili radikalizovani ekstremisti izvršiti napade u tom periodu bez mnogo prethodnog upozorenja. Teroristi mogu da primene niz taktika, koristeći konvencionalno i nekonvencionalno oružje i napadajući kako zvanične tako i privatne interese“, navodi se u upozorenju Stejt departmenta koje ističe 20. februara 2017.

Zemlje kao što su Francuska, Nemačka, Belgija i Turska pogodjene su terorističkim napadima protekle godine a američka vlada kaže da je i dalje zabrinuta zbog mogućih budućih napada širom Evrope.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Kaznev izjavio je da teroristička pretnja nikada nije bila veća na francuskoj teritoriji. Francuska policija uhapsila je u nedelju sedmoricu muškaraca osumnjičenih da su planirali teroristički napad. Osumnjičeni, poreklom iz Francuske, Maroka i Avganistana, uhapšeni su u Strasburu i Marseju.

XS
SM
MD
LG