Linkovi

Stajnberg u Prištini: Kosovo i Srbija imaju zajedničke interese


Presednik Kosova Fatmir Sejdiu razgovara sa zamenikom drzavnog sekretara SAD Dzejmsom Stajnbergom tokom sastanka u Pristini.
Presednik Kosova Fatmir Sejdiu razgovara sa zamenikom drzavnog sekretara SAD Dzejmsom Stajnbergom tokom sastanka u Pristini.

Zamenik američkog državnog sekretara, Džejms Stajnberg ocenio je da, uprkos političkom neslaganju, Srbija i Kosovo imaju i zajedničke interese. Stajnberg se u Prištini sastao sa predsednikom, premijerom, ministrom spoljnih poslova Kosova i predsednicima tri novoformirane opštine sa srpskom većinom.

Zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg rekao je nakon razgovora sa najvišim zvaničnicima Kosova, da će SAD pomoći u prevazilaženju problema koji postoje između Republike Srbije i Kosova.

Pokušaćemo da pomognemo da prevaziđete poteškoće u odnosima, koje postoje između vas i Republike Srbije, jer uprkos tim razlikama, mi vrlo snažno podržavamo i Srbiju i njenu budućnost u zajednici evropskih zemalja. Naš cilj je da se sve zemlje ovog regiona zajedno kreću napred", naveo je Stajnberg.

Predsednik i premijer Kosova Fatmir Sejdiu i Hašim Tači obavestili su zamenika američkog državnog sekretara o napretku koji je postignut na Kosovu

Razgovarali smo o tome šta Kosovo može da učini kako bi ostvarilo punu integraciju svih njenih građana, a među njima jednog dela građana srpske nacionalnosti koji još uvek oklevaju da se integrišu, kako bi svi oni aktivno učestvovali i bili deo velikih procesa kroz koje trenutno prolazimo”, rekao je Sejdiu.

Zamenik američkog državnog sekretara posetio je i Gračanicu gde je razgovarao sa predsednicima tri nove opštine sa srpskom većinom, Gracanice, Raniluga i Klokota.

"Veoma sam ohrabren i pun nade kada se radi o obavezi koju su preuzeli gradonačelnici, kako bi izgradili budućnost za svoj narod. Nismo se doticali političkih pitanja, to će možda doći negde na kraju, ali je važno da je ipak došlo do promene, u duhu načina razgovara i da su svi skloni tome da rade na praktičnim pitanjima koja su vezana za svakodnevni život ljudi kako na Kosovu, tako i u Srbiji” kazao je Stajnberg.

Gradonačelnik opštine Gračanica Bojan Stojanović je rekao da su na sastanku razgovarali o praktičnim pitanjima i da su američkom zvaničniku preneli sa kakvim se problemima susreću stanovnici ovih opština.

“Treba da se shvati da mi imamo podršku SAD-a i to nam je jasno istaknuto. Neke konkretne razvojne projekte mi ćemo raditi kao i do sada sa Ambasadom SAD i USAID-om koji inače implementira sredstva od američkog naroda“ rekao je Stojanović.

Tokom svoje posete Kosovu američki državni sekretar obišao je manastir Gračanicu.

XS
SM
MD
LG