Linkovi

Stefanović: Srbija ne prodaje Kosovo zarad ulaska u EU


Nebojša Stefanović, predsednik skupštine Srbije i Aleksandar Vulin, ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za Kosovo
Nebojša Stefanović, predsednik skupštine Srbije i Aleksandar Vulin, ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za Kosovo

Predsednik Skupštine Srbije, Nebojša Stefanović i ministar Aleksandar Vulin posetili Kosovsku Mitrovicu i poručili da Srbija čvrsto stoji iz toga da je Kosovo Srbija.

Kosovo je Srbija i institucije Republike Srbije neće učiniti ništa čime će biti pogažena državnost na Kosovu izjavio je u Kosovskoj Mitrovici predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović. On je na severu Kosova danas boravio sa ministrom Aleksandrom Vulinom.

Obraćajući se zaposlenima na filozofskom Fakultetu u Kosovskoj Mitrovici i predstavnicima Građanske inicijative “Srpska”, predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović rekao je da su netačne glasine da Srbija zarad ulaska u Evropsku uniju prodaje Kosovo, ističući da je Kosovo sastavni deo Srbije.

“Čvrsto stojimo iza toga da je Kosovo Srbija i to nije floskula. Čvrsto ćemo da nastavimo da se borimo sa svim partnerima i sa onima koji nas slabije razumeju i sa onima kojima možda treba da ponovimo 20 puta i 50 puta i hiljadu pedeset puta”, rekao je Stefanović.

On je istakao da Skupština i ostale institucije Srbije nikada neće dozvoliti da se učini bilo šta čime će biti pogažena državnost Srbije na Kosovu. Stefanović je kroz nekoliko primera preciznije pojasnio državnost i prisustvo Srbije na Kosovu.

“Ovde u kancelariji dekana vidim dve srpske zastave i srpski grb, ovde vidim obeležja države Srbije. Isto tako obeležje Srbije je radno mesto, kad imate svog lekara, svoj zdravstevi centar, savermeni skener, to je sve Srbija”, kazao je predsednik Skupštine Srbije.

Ministar zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin je rekao da će država Srbija učiniti sve da Srbi na Kosovu žive bolje i da je ključni preduslov za to formiranje Zajednice srpskih opština. On je kazao da je briselski sporazum od aprila ove godine samo prvi od sporazuma i da ne može biti poslednji jer nije definisao ni izbliza život na Kosovu.

“Sledeći briselski sporazum treba da bude sporazum o imovini. Treba da se dogovorimo kako ćemo da rešavamo problem imovine. Kako ćemo da rešavamo problem svega onoga što je država Srbija ulagala svih ovih decenija ovde. Kako ćemo da rešimo problem što smo mi isplaćivali sve one kamate i dugove za imovinu koja je na jugu, koju uopšte ne koristimo, to su stotine miliona evra”, kazao je Vulin.

Iako je bilo najavljeno da će Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin u Mitrovici razgovarati sa studentima, u amfiteatru filozofskog fakulteta nije bilo studenata već nekoliko zaposlenih na ovom fakultetu i aktivisti Građanske inicijative “Srpska”.
XS
SM
MD
LG