Linkovi

Srbija ne odustaje od Rezolucije 1244


Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović razgovara sa novinarima u Medija centru u Beogradu, gde je održana javna diskusija, u organizaciji Centra za regionalizam, na kojoj su predstavljeni rezultati projekta "Sloboda kretanja ljudi i robe izmedj

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić i šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović saglasni u stavu da uprkos pritiscima, Srbija ne može da odustane od Rezolucije 1244. Sa druge strane, hapšenje braće Veselinović podelilo je stranke u Srbiji.

Politika Vlade Srbije prema Kosovu neće se promeniti nakon odluke Evropskog saveta 9. decembra, poručio je danas srpski šef diplomatije Vuk Jeremić i dodao da evropski proces treba da ostane opredeljenje i sadašnjih i budućih vlasti. Na skupu o odnosima Srbije i EU Jeremić je istakao da nije bilo moguće ostvariti status kandidata u decembru jer je od Srbije eksplicitno traženo da odustane od Rezolucije 1244 kada se radi o regionalnom predstavljanju Prištine.

Treba biti suzdržan u predviđanju hoće li Srbija u martu dobiti kandidaturu, rekao je Jeremić:

"Ne mogu da se oduprem utisku da nam je pozivanje na Rezoluciju 1244 od presudnog značaja za nastavak pregovora u kojima ćemo eventualno naći rešenje za problem Kosova. Bez Rezolucije 1244 uticaj Srbije u procesu za koji očekujem da će se nastaviti, ne postoji", istakao je Jeremić.

"Mi ne možemo da se odreknemo Rezolucije 1244 jer odricanje bi bilo implicitno priznavanje Kosova ka nezavisne države", kaže Stefanović.

Kako smatra šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović na Kosovu ne postoje paralelne institucije i Srbija ne može da podriva vlastiti Ustav i zakone ukidanjem sopstvenih institucija. Po njegovim rečima ne postoji podrška stanovništva na Kosovu za ukidanje institucija koje su odraz volje tih građana:

"Ne postoje paralelne institucije jer nisu ničemu paralelne. To su legalno izabrane institucije na demokratskim izborima , tako da ostaje nejasno da li su to škole, bolnice, opštine itd. U svakom slučaju Srbija ne može da sama podriva svoj Ustav i svoj zakon", kaže Stefanović.

Govoreći o hapšenju Zvonka Veselinovića i njegovog brata Stefanović je istakao da je važno da Srbija sprovodi vladavinu prava i da svi oko kojih postoje indicije da su prekršili krivična dela treba da odgovoraju i dokažu svoju poziciju pred zakonom.

Inače, hapšenje braće Veselinović je nova tema oko koje se spore političke stranke u Srbiji – LDP smatra da je to orkestrirana predstava za javnost koja će trajati nekoliko dana. Naprednjaci sumnjaju da hapšenje Zvonka Veselinovića liči na početak ukidanja srpskih institucija na severu pokrajine i predaju Kosova, dok u DSS-u to hapšenje ne vide kao pravni, već kao politički čin.XS
SM
MD
LG