Linkovi

Reakcije na govor predsednika Obame


Predsednik Obama posle govora o stanju nacije

Politički svet, od predsedničkih pretendenata do članova Kongresa, reagovao je na poslednji govor o stanju nacije predsednika Obame.

Bilo je to veče kontrasta u ocenama demokrata i republikanaca na političku ostavštinu predsednika Obame. Predsednik je pozvao Amerikance da gledaju u budućnost u vreme promena. Demokrate su pohvalile njegovu nameru da sumira poslednjih sedam godina.

“Govor je bio prilično sumoran. Mislim da se osvrnuo na sopstvena iskustva u proteklih sedam godina i dao savet u odnosu na to kako ih on vidi i mislim da je bio iskren. Mogao bih da nagađam da je od svih govora koje je pisao za govor naciji, ovaj napisao samostalno”, navodi Eliot Engel, kongresmen iz Nju Džerzija.

“Mislim da je predsednik bio snažan u vezi sa američkom ulogom na međunarodnom planu, da moramo da budemo prisutni i da pokažemo liderstvo. Mislim da je snažno branio principe za koje se zalažemo”, ukazuje Ben Kardin, senator iz Merilenda

Republikanci su kritikovali, kako su rekli, nedostatak detalja.

“Voleo bih da sam čuo malo više o tome kako da balansiramo budžet, porazimo Islamsku državu i održimo ekonomski rast”, navodi Tom Kol, kongresmen iz Oklahome.

“Bio je veoma nedorečen. On govori o dobroj igri ali zašto ne primeni to o čemu govori”, kaže Tom Merino, republikanski kongresmen iz Pensilvanije

Ali predsednički izbori 2016., bili su u mislima svih, baš kao i predsednika Obame.

“Potrudiću se da budem što kraći. Znam da su neki od vas nestrpljivi da se vrate u Ajovu.”

Republikanski predsednički pretendenti reagovali su i pre govora.

“Govor o stanju nacije neće biti poziv na akciju večeras, to će biti spisak želja predsednika koji nas je razočarao”, kaže Kris Kristi, guverner Nju Džerzija.

U obraćanju na Tviteru, odmah posle govora, Džeb Buš rekao je da sa takvim pristupom ekonomiji i strategijom za borbu protiv terorističke Islamske države predsednik živi u drugom svetu.

Politička ostavština predsednika Obame bila je sinoć u centru pažnje i svakako će biti razmatrana tokom izborne kampanje u mesecima koji su pred nama.

XS
SM
MD
LG