Linkovi

SAD: Puna podrška članstvu CG u NATO


Državni sekretarijat
Državni sekretarijat

Državni sekretarijat, u odgovoru na pismo američkih kongresmena, poziva Crnu Goru da nastavi sa daljim reformama i sa jačanjem podrške građana za članstvo u NATO

Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju učlanjenje Crne Gore u NATO i ohrabruju je da nastavi da postiže dalji napredak u oblastima pravosudnih i obaveštajnih reformi, modernizacije odbrane i jačanju javne podrške za članstvo u NATO.

To se, između ostalog, navodi u odgovoru Stejt Dipartmenta američkim kongresmenima koji su tražili da administracija utiče da se proširenje Alijanse stavi na dnevni red predstojećeg samita u Velsu, te da se Crnoj Gori i Makedoniji uputi pozivnica za članstvo.

U odgovoru, koji potpisuje pomoćnik državnog sekretara Džulija Frajfild, navodi se da je Crna Gora preduzela velike korake u usvajanju zakonodavstva za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te da sada mora da se usredsredi na primjenu tih zakona da bi ojačala pravosudne i institucije za sprovođenje zakona.

Takođe se dodaje da je podrška građana članstvu u NATO i dalje niska, ali se i pozdravlja planirana kampanja vlade da se poboljša znanje javnosti o prednostima i odgovornostima koje proizlaze iz članstva.

Državni sekretarijat poručuje da administracija ostaje čvrsto posvećena politici otvorenih vrata Alijanse i podršci svim aspirantima – Bosni i Hercegovini, Gruziji, Makedoniji i Crnoj Gori - na putu ka učlanjenju. Navodi se i da će u junu biti razmotren izvještaj o napretku svih zemalja koje žele da postanu članice.

Stejt Department u odgovoru takođe podvlači da Sjedinjene Države i dalje podržavaju dugoročnu posvećenost NATO-a bezbjednosti na Kosovu i da će aktuelna administracija nastaviti da promoviše put Kosova ka punoj evro-atlantskoj integraciji, uključujući i u pogledu NATO-a.
XS
SM
MD
LG