Linkovi

Neizvesna ratifikacija sporazuma START-2


Predsednik Obama: Ratifikacija sporazuma START-2 do kraja godine je imperativ nacionalne bezbednosti
Predsednik Obama: Ratifikacija sporazuma START-2 do kraja godine je imperativ nacionalne bezbednosti

Zalaganje američkog predsednika Baraka Obame za ratifikaciju novog nuklearnog sporazuma sa Rusijom do kraja godine, ima neizvesnu budućnost. Evropski lideri su na nedavnom samitu NATO-a u Portugalu ponudili podršku. Medjutim, u Vašingtonu, Obama nailazi na otpor opozicionih republikanaca u Senatu.

Bela kuća ističe da se radi o američkoj bezbednosti:

„Ratifikacija novog START-a do kraja godine je imperativ nacionalne bezbednosti. Za Kongres u starom sastavu ne postoji viši prioritet nacionalne bezbednosti. Interesi američke nacionalne bezbednosti su jasni i visoki,“ naglašava predsednik Obama.

Nekoliko bivših američkih državnih sekretara i sekretara za odbranu, podržavaju nastojanje predsednika Obame da realizuje novi sporazum sa Rusijom o smanjenju strateškog naoružanja.

Sadašnja državna sekretarka Hilari Klinton, iskazala je to na prikladan način:

„Svako ko misli da to možemo da odložimo ili izbegnemo, plašim se da veoma potcenjuje opasnost za našu zemlju koja ne prestaje.“

Predsednik Obama i ruski predsednik Dmitrij Medvedev, prošlog aprila su potpisali novi sporazum START. Njime bi se nuklearni arsenali dve zemlje smanjili za 30 odsto. Predsednik traži da američki Senat ratifikuje sporazum do kraja godine, ali nije siguran da će dobiti 67 glasova potrebnih za ratifikaciju u tom kongresnom domu. Nedavne pobede na srednjoročnim izborima, pomogle su republikancima da smanje većinu Demokratske stranke u Senatu. Pojedinci tvrde da nove brojke čine ratifikaciju u Senatu još manje verovatnom kada u januaru počne da zaseda Kongres u novom sastavu. Roj Blant je jedan od senatora koji nastoje da odlože glasanje do tada:

„Ovo je kritično pitanje za zemlju. A ako je toliko važno, trebalo bi da se reši, već je trebalo da ga reše.“

Evropska unija i Rusija apeluju na Sjedinjene Države da ratifikuju novi sporazum, koji zamenjuje START iz 1991, sporazum koji je istekao prošlog decembra. Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen kaže:

Odlaganje ratifikacije sporazuma START DVA, štetilo bi ukupnoj bezbednosnoj klimi u Evropi. Stoga energično apelujemo na obe strane da ratifikuju START DVA što pre.“

Medjutim, Džejms Karafano iz Fondacije „Heritidž“, smatra da evropski glasovi ne daju Obami nikakvu moć u Senatu:

Pre svega, ovaj sporazum je mesecima na dnevnom redu. Da je ljudima u zapadnoj Evropi zaista stalo do sporazuma, rekli bi nešto i ranije. Ne verujem da će na glasanje senatora uticati bilo šta što se dogodilo u Lisabonu.“

Karafano kaže da ovaj sporazum daje Rusiji previše slobode da modernizuje svoje oružje – što je prednost koju, kako on kaže, Vašington ne želi:

„Predsednik Obama nije nikada, nikada rekao da će modernizovati američki nuklearni arsenal. Zapravo je otvoreno saopštio da to neće da učini. Sada govori o ulaganju sredstava u nuklearnu infrastrukturu, koja podržava nuklearni arsenal. To nije modernizacija.“

Karafano je odbacio i saopštenje NATO-a u Lisabonu da se Rusija saglasila da saradjuje sa Alijansom u raketnoj odbrani. Predsednik Medvedev još nije potpuno usvojio evropsko-američki raketni štit, koji treba da brani Evropu od eventualnog iranskog napada. Medvedev je rekao da Kremlju treba više detalja o tom sistemu.

XS
SM
MD
LG