Linkovi

Strategija EK za Z. Balkan početak intenzivnog fokusa na region


(newslettereuropean.eu)

U Evropskoj komisiji je potvrdjeno: Strategija za Zapadni Balkan će biti objavljena u naredni utorak, 6. februara. Potvrdjeno je, takodje, da su države članice uticale na konačni oblik Strategije, kao i da su u Komisiji dobili pismo kosovskih zvaničnika gdje se izražava bojazan da Brisel drugačije tretira zemlje sa ortodoksnom većinom od onih gdje pretežno žive muslimani, poput Kosova, BiH i Albanije.

Dugo očekivana i najavljivana Strategija za Zapadni Balkan Evropske komisije ugledaće svjetlo dana u naredni utorak, 6. februara, potvrdjeno je u utorak u Komisiji, uz naglasak da je riječ o dokumentu koji se odnosi na sve zemlje regiona, a ne samo one na čelu integracijskog procesa, CG i Srbiju.

"Riječ je, zaista, o veoma važnom paketu koji je predsjednik Junker najavio još u septembru prošle godine. Mogu da potvrdim da, kao što je slučaj sa svim inicijativama EK, da smo prihvatili i sugestije država članica...o kakvim sugestijama je riječ, ostaje unutrašnje pitanje", rekao je portparol Evropske komisije, Margaritis Skinas.

Ne želeći se upuštati u detalje, zvaničnici Komisije su posredno potvrdili da su u medjuvremenu dobili i brojne reakcije iz regiona. Jedna od njih je i pismo kosovskog vrha gdje se izražava ozbiljna zabrinutost za nastavak evropskih integracija Kosova i naglašava sumnja da Komisija daje prednost zemljama sa ortodoksnom većinom, CG i Srbiji, dok u drugi plan stavlja Kosovo, BiH i Albaniju, gdje je muslimanska većina.

"U pitanju je strategija koja pokriva cijeli region s obzirom da cijeli Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu, što je više puta potvrdjeno, uključujući i Evropski savjet gotovo prije godinu dana i to ostaje baza našeg pristupa. Kao što znate, sama EU je veoma etnički različita i to je ono što podržavamo, a sličan pristup će biti naglašen i u Strategiji za Zapadni Balkan", istakla je portparolka Evropske komisije, Maja Kocijančić.

U EK naglašavaju da je objavljivanje Strategije svojevrsni početak intenzivnog fokusa na region, dio toga će biti i samit posvećen Zapadnom Balkanu, planiran za maj ove godine, kao i brojni kontakti i zajednički sastanci različitih nivoa u najskorije vrijeme, sve sa ciljem podrške regionu u reformama i evropskim integracijama.

XS
SM
MD
LG