Linkovi

Stanković na korektnom sastanku sa Muslijuom posle zapaljivih izjava


Arhiva - Albanci u Preševu dočekuju premijera Albanije, Edija Ramum 11. novembra 2014. (AP Photo/Visar Kryeziu)
Arhiva - Albanci u Preševu dočekuju premijera Albanije, Edija Ramum 11. novembra 2014. (AP Photo/Visar Kryeziu)

Predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković rekao je da predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju nije izrekao nijednu rečenicu koja bi dovodila u pitanje teritorijalni integritet Srbije ili integritet neke ličnosti posle današnjeg sastanku u Bujanovcu.

Sastanak na jugu Srbije dolazi samo nedelju dana posle izjave Musliju da je njegov predsednik Edi Rama, a ne Aleksandar Vučić i da ga ne interesuje to što na svim dokumentima piše da živi u Republici Srbiji.

U ekskluzivnom intervjuu za Prvu televiziju Musliju je ponovio stav, koji je izneo odmah posle nedavnih izjava Edija Rame i Hašima Tačija o mogućem ujedinjenju Albanije i Kosova, da u tom slučaju treba da se "ujedini" i Preševska dolina.

"Ako se stvarno ujedine Albanci, zašto ne i Albanci Preševa, Medveđe i Bujanovca," rekao je Musliju.

Stanković je rekao da je sa Muslijuom dogovoreno da zajednički rade na rešavanju problema građana na tom području i da je sastanak protekao u veoma korektnoj i konstruktivnoj atmosferi, prenosi dnevnik Blic citirajući agenciju Tanjug.

"To je bio jedan od redovnih sastanaka koje imamo i mogu da kažem da nije bilo disonantnih tonova. Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju nije izrekao nijednu rečenicu koja bi dovodila u pitanje teritorijalni integritet Srbije ili integritet neke ličnosti. Zajedno smo ocenili da je situacija na području tri opštine bezbedna, stabilna i da nema ekscesa," kazao je Stanković.

Na sastanku je razgovarano i o rešavanju problema sa udžbenicima na albanskom, a predloženo je da se u Bujanovcu i Preševu organizuje kulturna manifestacija posvećena uspomeni na velikana glumišta Bekima Fehmijua.

XS
SM
MD
LG