Linkovi

"Stambeni program doprinosi pomirenju u regionu"


Regionalni stambeni program, koji se sprovodi u četiri zemlje bivše Jugoslavije, doprinosi pomirenju u regionu i zaceljivanju ratnih rana, ocenio je u ponedeljak vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt na sastanku donatora sa potpredsednikom srpske Vlade Ivicom Dačićem i ministarkom Jadrankom Joksimović.

Evropska unija će ove godine izdvojiti 45 miliona evra za stambeno zbrinjavanje izbegličkih porodica sa prostora bivše Jugoslavije u okviru Regionalnog stambenog programa, izjavio je danas vršilac dužnosti šefa Misije EU u Srbiji Oskar Benedikt.

Posle sastanka donatora sa potpredsednikom Vlade Ivicom Dačićem i ministarkom Jadrankom Joksimović, Benedikt je rekao da je EU ukupno za stambeno zbrinjavanje izbeglica sa prostora bivše Jugoslavije izdvojila 234 miliona evra, kao i da je Srbiji danas odobren osmi potprojekat vredan 19,9 miliona evra, kojim će se finansirati 938 stambenih rešenja - stanova, mon-tažnih kuća i građevinskog materijala.

""Čak i ako znamo da rane iz rata još ne mogu da budu izlečene, možemo da učinimo život boljim onima koji raseljenji. I vrlo smo srećni da vidimo da se program ubrzava, da se zida više kuća i drugih rešenja za one kojima je to potrebno."

Američki ambasador Kajl Skat je istakao da su SAD drugi donator po iznosu sredstava za Regionalni stambeni program, dok je Jadranka Joksimović objasnila da njeno ministarstvo bez portfelja zaduženo za evropske integracije koordinira upravljanje sredstvima iz IPA fondova:

"U tom smislu sam ja bila potpisnik nekoliko desetina miliona evra, koje su naši razvojni partneri, kako međunarodne finansijske institucije, tako i naši bilateralni partneri, ali pre svega EU, SAD, Nemačka, Švajcarska, da ne nabrajam, zaista ima desetak država, donirali da bismo uspeli. I kako je potpredsednik Vlade Dačić dobro naglasio, reč je o bespovratnim sredstvima, ne ni kreditima, zajmovima. Ne, nego bespovretna sredstva koja su namenjena da trajno rešimo problem naših ljudi."

Nemački ambasador Aksel Ditman je precizirao da će ove godine dve hiljade izbegličkih porodica u Srbiji biti zbrinuto u okviru Regionalnog stambenog programa, dok je šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio je istakao da je OEBS ponosan što učestvuje u programu za pomoć izbeglicama jer on daje konkretnu pomoć i omogućava novi početak žrtvama konflikta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG