Linkovi

Staklene zgrade smrtonosne za ptice


Stručnjaci procenjuju da više od 100 miliona ptica selica svake godine ugine posle sudara sa staklom stambenih zgrada.

U većim američkim gradovima počinje da se formira pokret za spasavanje ptica od fatalnih sudara sa staklenim zgradama, u koje ptice udaraju zbunjene zbog veštačkog svetla.

Osvetljene zgrade, pogotovo u staklu, smrtonosne su za ptice. Stručnjaci procenjuju da u Severnoj Americi, od posledica udarca u staklene zgrade, svake godine ugine više od 100 miliona ptica selica, jer su zbunjene veštačkim svetlom tokom noći. Zbog toga, u većim američkim gradovima počinje da se formira pokret za spasavanje ptica od fatalnih sudara. Kampanja je nazvana (Lights out), odnosno „Ugasite svetla“.

Ovo je jedna od nekoliko mrtvih ptica koju je tim Lizbet Fjuz pronašao jednog jutra u podnožju staklenih zgrada.

Volonteri, uglavnom amateri posmatrači ptica, prelaze šest kilometara svakog dana pred zoru tokom sezone seobe ptica u Vašingtonu. Oni pretražuju podnožja zgrada, sakupljajući ptice koje su pale pre nego što grabljivci stignu do njih ili ih pokupe ulični čistači. Lizbet Fjuz kaže da u ovoj oblasti ima mnogo zgrada koje predstavljaju opasnost za ptice selice.

“Ogromne staklene površine iz kojih sija svetlo, a unutar zgrade se nalaze i biljke. Ptica vidi biljku, ne shvata da je između staklo i zaleti se u prozor. A i svetlost ih privlači”.

Kampanja “Lights Out DC” podstiče vlasnike zgrada da ugase nepotrebna svetla tokom noći, u proleće i jesen - odnosno u vreme kada se ptice sele.

“Ovo su uglavnom male ptice. Bolje im je da lete noću, jer ima manje grabljivica. Termalni poremećaju su manji, te im je lakše da lete. Takođe, neki veruju i da se orijentišu pomoću zvezda”.

Fjuz objašnjava da je kampanja posle pet godina postigla neke rezultate. Ova zgrada federalne vlade pristala je da ispuni njihove zahteve.

“Otkako su to uradili, dve trećine manje ptica je poginulu na tom mestu”.

Drugi veći američki gradovi postižu slične rezultate, kaže En Luis, predsednica organizacije City Wildlife, koja nadgleda smrtnost ptica kroz program Lights Out DC.

“Kada su u Čikagu organizovali veliku kampanju za gašenje svetla u zgradama, smrtnost ptica tamo bila je smanjena za 80 odsto”.

Volonteri su ove godine sakupili skoro 400 ptica na malom prostoru, kao što je Vašington. Te ptice su upisane u katalog, zamrznute i fotografisane.

“Svrha skupljanja ptica je da imamo dokaz da postoji problem. Zato ih fotografišemo. U Sjedinjenim Državama godišnje od udara u zgrade pogine između 100 miliona i milijardu ptica. To je tužno”, kaže Luis.

Ptice se poklanjaju Nacionalnom prirodnjačkom muzeju, gde Brajan Šmit vodi računa o kolekciji.

“Vrste koje dobijamo mogu da se koriste za razne studije. Jedan primer je da istraživači mogu da ispitaju tragove ugljenika i azota i da na osnovu toga utvrde gde te ptice polažu jaja, gde su odrasle i zašto prolaze našim delom zemlje”.

Volonteri se nadaju da će njihov rad probuditi interes javnosti za ovaj problem, spasavanje ptica, ali i uštedu struje.

XS
SM
MD
LG