Linkovi

Šta Srbiji donosi estonsko predsedavanje EU?


Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević (arhivska fotografija)
Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević (arhivska fotografija)

Tokom malteškog predsedavanja EU, koje je na izmaku, Srbija je otvorila četiri pregovaračka poglavlja, a jedno je i zatvorila, a kako je najavila šefica Pregovaračkog tima Tanja Miščević, Srbija je već predstavila svoje planove Estoniji, koja preuzima predsedavanje Evropskom unijom.

Ukoliko Srbija uradi domaći zadatak i ispuni kriterijume poglavlja će se otvarati, poručio je ambasador Estonije u Srbiji Danijel Erik Šer, čija zemlja preuzima predsedavanje EU, dok je predstavnik malteškog predsedavanja Unijom Viktor Kamileri ocenio da je suština u tome da Srbija ne skreće sa puta.

Na debati Centra za evropske politike - Od Malte do Estonije, šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević je podsetila da je tokom malteškog predsedavanja Srbija otvorila četiri poglavlja, a jedno zatvorila. Početkom jula delegacija Srbije putuje u Talin da predstaviti svoje planove u narednih šest meseci, najavila je Miščević.

"Mi sada razgovaramo sa Estonijom o nastavku ovoga trenda. Mi im predstavljamo na čemu radimo, evo u ovom momentu, kada smo imali međuvladinu konferenciju, tu priliku smo iskoristili i predali smo još dve pregovaračke pozicije, za Poglavlje šest, koje se odnosi na kompanijsko pravo, i Poglavlje 33 - finansijska i budžetska pitanja. Tako da imamo već tri pitanja o kojima se može razgovarati."

Vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt ocenio je da je proteklih šest meseci bilo uspešno za Srbiju jer je otvorila četiri poglavlja i da ih je sada ukupno 10. On je objasnio da kada se otvore poglavlja po-stoji određena lista šta Srbija treba da uradi kako bi se uskladila sa pravilima EU.

"Nadam se da ćemo tokom predstojećeg estonskog predsedavanja Unijom videti i više otvorenih poglavlja u narednih šest meseci. Ulazimo u određeni tempo i mi u Delegaciji EU učinićemo sve da pomognemo i podržimo Srbiju u reformama, što će doneti dobro i za građane i unaprediti pregovarački proces."

Predstavnik malteškog predsedvanja EU Viktor Kamileri je rekao da je suština evropskih integracija za Srbiju da ne staje, iako njeno približavanje zavisi i od faktora koliko je EU spremna. Po njegovim rečima, to je spor, ali neophodan proces, za koji je potrebna je predanost, a ambasador Estonije Danijel Erik Šer je rekao da je njegova zemlja snažan zagovornik politike proširenja i dodao da će isti kriterijumi koji su važili za Estoniju važiti i za Srbiju.

XS
SM
MD
LG