Linkovi

Šta Srbiji donosi estonsko predsedavanje EU?

  • Rade Ranković

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević (arhivska fotografija)

Tokom malteškog predsedavanja EU, koje je na izmaku, Srbija je otvorila četiri pregovaračka poglavlja, a jedno je i zatvorila, a kako je najavila šefica Pregovaračkog tima Tanja Miščević, Srbija je već predstavila svoje planove Estoniji, koja preuzima predsedavanje Evropskom unijom.

Ukoliko Srbija uradi domaći zadatak i ispuni kriterijume poglavlja će se otvarati, poručio je ambasador Estonije u Srbiji Danijel Erik Šer, čija zemlja preuzima predsedavanje EU, dok je predstavnik malteškog predsedavanja Unijom Viktor Kamileri ocenio da je suština u tome da Srbija ne skreće sa puta.

Na debati Centra za evropske politike - Od Malte do Estonije, šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević je podsetila da je tokom malteškog predsedavanja Srbija otvorila četiri poglavlja, a jedno zatvorila. Početkom jula delegacija Srbije putuje u Talin da predstaviti svoje planove u narednih šest meseci, najavila je Miščević.

"Mi sada razgovaramo sa Estonijom o nastavku ovoga trenda. Mi im predstavljamo na čemu radimo, evo u ovom momentu, kada smo imali međuvladinu konferenciju, tu priliku smo iskoristili i predali smo još dve pregovaračke pozicije, za Poglavlje šest, koje se odnosi na kompanijsko pravo, i Poglavlje 33 - finansijska i budžetska pitanja. Tako da imamo već tri pitanja o kojima se može razgovarati."

Vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt ocenio je da je proteklih šest meseci bilo uspešno za Srbiju jer je otvorila četiri poglavlja i da ih je sada ukupno 10. On je objasnio da kada se otvore poglavlja po-stoji određena lista šta Srbija treba da uradi kako bi se uskladila sa pravilima EU.

"Nadam se da ćemo tokom predstojećeg estonskog predsedavanja Unijom videti i više otvorenih poglavlja u narednih šest meseci. Ulazimo u određeni tempo i mi u Delegaciji EU učinićemo sve da pomognemo i podržimo Srbiju u reformama, što će doneti dobro i za građane i unaprediti pregovarački proces."

Predstavnik malteškog predsedvanja EU Viktor Kamileri je rekao da je suština evropskih integracija za Srbiju da ne staje, iako njeno približavanje zavisi i od faktora koliko je EU spremna. Po njegovim rečima, to je spor, ali neophodan proces, za koji je potrebna je predanost, a ambasador Estonije Danijel Erik Šer je rekao da je njegova zemlja snažan zagovornik politike proširenja i dodao da će isti kriterijumi koji su važili za Estoniju važiti i za Srbiju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG