Linkovi

Šta podrazumeva Trampova reforma imigracionog sistema?


Predsednik SAD sa dvojicom senatora obrazlaže predlog reforme imigracionog sistema
Predsednik SAD sa dvojicom senatora obrazlaže predlog reforme imigracionog sistema

Predsednik Donald Tramp podržao je zakonski predlog kojim bi se dramatično smanjio broj imigranata sa nižom stručnom spremom koji se primaju u SAD i uveo sistem poena na osnovu kvalifikacija.

Reč je o predlogu koji su izradili republikanski senatori Tom Koton iz Arkazasa i Dejvid Perdju iz Džordžije, kojim bi se prepolovio broj legalnih imigranata u SAD.

Tramp je predlog nazvao “najznačajnijom reformom američkog imigracionog sistema u pola veka.”

Ovaj zakon pokazuje naše saosećanje i brigu o američkim porodicama koje zaslužuju imigracioni sistem koji njihove potrebe stavlja na prvo mesto i Ameriku stavlja na prvo mesto.”

Koton i Perdju kažu da priliv imigranata sa niskim obrazovanjem dovodi do smanjenja cene rada američkih radnika.

Svi možemo da se saglasimo da cilj imigracionog sistema naše zemlje treba da bude da se zaštite interesi američkih radnika uključujući i imigrante, kao i da se prime talentovani pojedinci koji ovde dolaze legalno, žele da rade i obezbede bolji život”, kaže senator iz Džordžije Dejvid Perdju.

Trampov visoki savetnik Stiven Miler ocenio je da će jedna od ključnih mera biti okončanje prakse poznate kao “lančana migracija”.

Pojedinci koji sada dobijaju zelene karte mogu da, na primer, dovedu starijeg člana porodice koji odmah može da počne da dobija državnu pomoć ako finansijski nije u stanju da se izdržava, onda ta osoba može da dovede svog rođaka, koji dovede svog i zato se to zove lančana migracija”

Predloženi sistem biće naklonjen onima koji već govore engleski i koji imaju poslovne kvalifikacije i finansijski su samostalni. Demokrate, neki republikanci i brojne grupe za prava imigranata protive se tom predlogu tvrdeći da može da bude kontraproduktivan.

Mnogo imigranata sa nižim obrazovanjem daje vitalan doprinos našoj zemlji. Oni doprinose da nam farme bolje rade, obavljaju poslove u industriji i takođe rade u kućama. Bez tih ljudi, bilo bi mnogo teže svima nama da obavljamo poslove koje radimo i naša ekonomija bi teže funkcionisala”, kaže Kim Ruben sa Urbanog instituta.

Zvaničnici Bele kuće kažu da je Trampova podrška predlogu pokušaj da se započne nacionalni dijalog o imigraciji u nadi da će se tako pokrenuti rad na jednoj od njegovih ključnih tema u kampanji. Međutim, nije izvesno da li će Kongres u skorijoj budućnosti razmatrati tu meru.

XS
SM
MD
LG