Linkovi

Šta je Trampova politika prema Rusiji?


Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp (7. jul 2017)
Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp (7. jul 2017)

Nevoljna podrška predsednika Trampa oštrijim sankcijama Rusiji i nedavni komentari povodom Rusije su protumačeni u Moskvi kao prekretnica u ranijoj nadi da će se odnosi poboljšati. Oštriji pristup, uprkos Trampovoj konstantnoj apatiji o navodnom mešanju Kremlja u američke izbore, demantovanje mogućih veza pripadnika njegove kampanje i Rusije i laskanje predsedniku Vladimiru Putinu, podstiču pitanje: “Šta je Trampova politika prema Rusiji?”

Izmedju pohvala upućenih Vladimiru Putinu i pristanka na ekonomske sankcije Rusiji mnogi analitičari se pitaju šta je politika Donalda Trampa prema Rusiji?

“Moje gledište je da ne postoji koncept zvan Trampova politika prema Rusiji”, kaže Andrej Kolesnjikov iz Karnegi centra u Moskvi.

Trampovi komentari o Rusiji tokom kampanje godili su predsedniku Vladimiru Putinu, što je podstaklo nade za saradnju i podstaklo neizvesnost medju američkim saveznicima i NATO članicama, kao i u Ukrajini.

Izgleda da se do sada, posle osam meseci na položaju, njegova vizija onoga što bi odnos Sjedinjenih Država sa Rusijom trebalo da bude ne sprovodi”, smatra Džejms Kerčik iz Instituta Brukings.

Jedan razlog: Trampova sopstvena politička stranka i članovi njegove administracije zauzimaju oštriji stav od njega u pogledu agresije Rusije u Ukrajini i navodnog mešanja Moskve u američke izbore 2016.

“U Rusiji je postojalo ključno neslaganje o tome da li će Tramp odneti pobedu nad američkom demokratijom ili će demokratija preovladati. Do sada demokratija pobedjuje njega. Stoga model na koji je Kremlj računao ne postoji”, ističe Kolesnjikov.

Trampov ton se promenio u julu, kada je održao govor u Poljskoj apelujući na Rusiju da predstane sa destabilizujućim aktivnostima u Ukrajini i na drugim mestima, kao i da obustavi podršku neprijateljskim režimima poput Sirije i Irana. U avgustu, Tramp je potpisao zakon o oštrijim sankcijama Rusiji, uprkos tome što ga je nazvao “ozbiljno manjkavim”.

“Koliko god predsednik Tramp možda u srcu želi da ima produktivnije odnose sa Rusijom, sve dok Rusija čini stvari koje čini i ponaša se na način na koji se ponaša, te ima pogled na svet koji ima, Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima u Evropi biće veoma teško da imaju pozitivne odnose sa Moskvom”, ocenjuje Kerčik.

Ruski premijer je tvitovao da način na koji ovaj zakon ograničava Trampove sposobnost da ukine sankcije “okončava nade” za poboljšanje odnosa.Sve veći broj Rusa se slaže.

Mislim da će Tramp uvek činiti ono što je korisno za Ameriku. Zato nisam imala nikakve iluzije kada je on izabran. Izgleda da mi moramo da idemo svojim putem i da ga ignorišemo.”

Medjutim, postojeće istrage veza Trampovog izbornog štaba sa Rusijom će verovatno doprineti da bilateralni odnosi ostanu hladni u doglednoj budućnosti.

XS
SM
MD
LG