Linkovi

Šta je Rusima donelo najskuplje prvenstvo?


Stadion u Volgogradu

Svetsko prvenstvo u fudbalu u Rusiji najskuplje je ikad, objavljeno je da je potrošeno 15 milijardi dolara. Šta je donelo? Nekoliko novih stadiona, železničke pruge, renovirani aerodromi, a na sve to i šansa da se pobošlja imidž Rusije u svetu. Da li će to doneti dobrobit i građanima Rusije?

Zvanično, Rusija je potrošila 3 milijarde dolara za izgradnju i renoviranje 12 stadiona. Najmanje 8 milijardi otišlo je na infrastrukturu, ali da li će se to isplatiti?

Polemika oko troškova za Svetsko prvenstvo u Rusiji, isto kao što je bilo u Brazilu, to je kao da pričamo o isplativosti venčanice. Sa jedne strane, mora da se ima i svi su zadovoljni. To koliko će se isplatiti, ne može se izraziti u američkim kvartalnim finansijskim izveštajima, to je mnogo dugoročnija računica. Mi želimo da budemo ne samo nacija hokeja, nego i fudbalska”, kaže Leonid Grigorjev iz Analitičkog centra ruske vlade.

Kada je Brazil bio domaćin Svetskog prvenstva 2014, potrošeno je 11 milijardi dolara. Bitnije promene u zemlji za ove četiri godine, nisu uočili neki od onih koji prate brazilsku reprezentaciju i na ovom prvenstvu

“Ako poredimo Brazil i Rusiju, ovde je mnogo bolja infrastruktura”, smatra navijač Brazila Marsio Pezoa.

Investicija od 15 miljardi dolara trebalo bi da popravi imidž Rusije u svetu, iako se Moskva suočava sa sankcijama zbog invazije u Ukrajini.

Predsednik FIFA-e Đani Infantino i ruski predsednik Vladimir Putin
Predsednik FIFA-e Đani Infantino i ruski predsednik Vladimir Putin

“Predsednik Putin se na sve načine pravi da mu nije važno. “Bez obzira na sankcije, mi pravimo veličanstveno Svetsko prvenstvo. Bez obzira na sankcije, mi nastavljamo rat u Siriji i niko u svetu nema pravo da nam drži lekcije” A ljudima to prija, sve dok ne budu shvatili da sve to oni plaćaju. A sada su počeli da shvataju”, smatra politički analitičar Dimitrij Oreškin.

Prvi će to osetiti ljudi srednje dobi. Istog dana kada je otvoreno Svetsko prvenstvo, Vlada je povećala starosnu granicu za penziju, sa 60 na 65 godina za muškarce, a još veću za žene, sa 55 na čak 63. Šezdesetdvogodišnja Eva kaže da mnogi Rusi nisu iznenađeni.

“Nije da nismo očekivali. Valjda su mislili kako će samo prvenstvo i euforija da nam zamažu oči. Čak kruže i šale: Juče mi je trebalo 4 godine do penzije, danas 9. Pa recite onda da je nemoguće vratiti se u mladost!”

Rusija tvrdi da je Svetsko prventsvo i poklon mladim naraštajima –imaće nezaboravne uspomene i sjajne nove zgrade. Za mesec dana, prvenstvo se završava. Ono što je postignuto, meriće se godinama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG