Linkovi

Šta čeka Trampa i Belu kuću u 2018?


Predsjednik SAD Donald Tramp

Ova godina donijeće i više izazova i prilika za predsjednika Trampa, na unutrašnjem i spoljnopolitičkom planu. Međutim, predsjednik i njegovi republikanski saveznici u Kongresu vjerovatno će se suočiti sa velikim političkim preprekama uoči izbora za Kongres u novembru.

Predsjednik Tramp nada se da će u drugoj godini mandata postići nove uspjehe nakon usvajanja poreske reforme u Kongresu u 2017.

“Biće teško nadmašiti prošlu godinu, koja je bila posebna, naročito zbog izuzetnih poreskih olakšica i reforme”.

Međutim, početak 2018. je za Bijelu kuću bio problematičan, zbog objavljivanja kontroverzne knjige u kojoj se kritikuje Trampovo ponašanje i dovodi u pitanje njegova podobnost za položaj predsjednika.

Mislim da predjednik Tramp nije bio prava osoba za predsjednika. Nije imao temperament ili moć rasuđivanja da obavi dobar posao i knjiga samo potvrđuje moje strahovanje”, saopštila je demokratska senatorka Kirsten Džilibrend.

Tramp i njegovi savjetnici oštro su kritikovali knjigu, ističući da je uglavnom riječ o fikciji.

Knjiga "Vatra i bijes - u Trampovoj Bijeloj kući" pokrenula je lavinu reakcija u SAD
Knjiga "Vatra i bijes - u Trampovoj Bijeloj kući" pokrenula je lavinu reakcija u SAD

“Ima brojnih grešaka, ali neću da gubim moje ili vrijeme ove zemlje da detaljno govorim o knjizi koja je potpuna fantazija”, poručila je portparolka Bijele kuće Sara Hakabi Sanders.

Žestoke reakcije posle objavljivanja knjige, a zatim i oštar sukob Trampa i bivšeg stratega Stiva Benona dodatno su produbili političke podjele oko predsjednika, ocjenjuje Džon Hjudak iz Instituta Brukings.

“Ova knjiga će se uklopiti u već postojeće stavove pojedinih ljudi da je predsjednik mentalno nestabilan. Međutim predsjednikove pristalice će je vidjeti kao izmišljotinu koju ne bi trebalo ozbiljno shvatiti”.

Uprkos pobjedi u pogledu poreske reforme, Trampova popularnost je i dalje na rekordno niskom nivou za prvu godinu mandata, zbog čega predsjednik mora da se pripremi za mogući talas pobjeda demokratskih kandidata na izborima za Kongres u novembru, smatra Moli Rejnolds, takođe iz Instituta Brukings.

“Republikanci će morati da se suoče sa činjenicom da ima više entuzijazma na demokratskoj nego možda na republikanskoj strani, dijelom zato što je predsjednik Tramp i dalje prilično nepopularan”.

Analitičari takođe upozoravaju da će istraga ruskog miješanja i dalje opterećivati Trampovu Bijelu kuću u 2018. godini. A tu je i predsjednikov haotičan stil upravljanja zemljom, koji se vjerovatno neće promijeniti, kaže Džon Hjudak.

“Varaju se svi oni koji misle da je prva godina Trampovog mandata bila privremena i da će naredne tri godine to prerasti u zrelu, državničku atmosferu. Donald Tramp je ponosan na ideju da dobiješ ono što vidiš, tako da ono što ste vidjeli prošle godine, dobićete i naredne tri”.

Ova godina će biti veoma značajna za Bijelu kuću, sa velikom borbom za stranačku kontrolu nad Kongresom koja bi mogla da ima duboke posljedice po Trampov predsjednički mandat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG