Linkovi

Neizvesna ekonomska budućnost Britanije posle izlaska iz EU


Rastu strahovanja da bi Britanija mogla da izadje iz Evropske unije kao na ivici ambisa pošto i dalje postoje velika razmimoilaženja izmedju Brisela i Londona u pogledu bilo kog budućeg sporazuma. Japan je upozorio da bi mogao da povuče svoje biznise iz Britanije, ako budu suočeni sa većim troškovima posle Bregzita. Vladina analiza koja je procurela u javnost sugeriše da će ekonomski rast u Britaniji biti u padu za do osam posto posle napuštanja tog bloka.

Japan je investirao milijarde dolara u Britaniju – privučen obećanjem da će ta zemlja biti bescarinska zona i kapija ka Evropi. Proizvodjači automobila Nisan, Honda i Tojota proizvode skoro polovinu britanskih automobile, dok farmaceutske i tehnološke kompanije i banke zapošljavaju hiljade ljudi.

Te kompanije strahuju da bi Bregzit mogao da znači veće carine i kašnjenja. Premijerka Tereza Mej je pozvala investitore na sastanak da bi im pružila uveravanja da će Britanija ostati prijateljski raspoložena prema biznisima.

“To pruža priliku da se sklope sporazumi o slobodnoj trgovini širom sveta i nastavak je naših direktnih i već veoma snažnih odnosa koje imamo sa Japanom.”

Medjutim, japanski ambasador u Britaniji Kodži Curuoka je izneo neobičajeno otvoreno upozorenje.

“Ako nema profitabilnosti daljih operacija u Velikoj Britaniji, ne samo japanskih, nijedna privatna kompanija ne može da nastavi operacije. To je jednostavno i to je sve što svi moramo da imamo na umu.”

To je na umu i britanskih konkurenata – na prvom mestu Francuske, čiji je ministar inostranih poslova Žan Iv Le Drian ove nedelje posetio Tokio.

“To je naš izbor i naš potez, da kažemo japanskim kompanijama da Britanija izlazi iz EU, ali evo šta mi možemo da vam ponudimo.”

Britanija tek treba da iznese ponudu Briselu o tome šta želi od budućeg sporazuma, u jeku dubokih podela u okviru vlade. Briselski glavni pregovarač Mišel Barnije je izrazio nezaodovoljstvo u petak.

“Još jednom, dame i gospodo, važno je reći istinu. Odluka Velike Britanije da napusti zajednićko tržište i carinsku uniju bi dovela do neizbežnih pograničnih kontrola.”

To bi značilo fizičku granicu izmedju Severne Irske i Republike Irske – što bi, kako mnogi strahuju, moglo da ponovo podstakne sektaško nasilje.

Moramo da razradimo kako da prevedemo političku konfuziju na severnoirskoj granici koja je dogovorena krajem decembra u pravni jezik. U ovom momentu, niko zaista nema nikavu ideju kako to učiniti”, kaže analitičar Džonatan Portes.

Britanija i Evropa tek treba da se slože o uslovima predloženog prelaznog perioda, dodaje Džonatan Portes.

“Što će verovatno značiti da Velika Britanija prihvata da Evropska unija sastavlja sva pravila, a mi nastavljamo da plaćamo, ali nemamo pravo donošenja odluka. Biće prilično teško progutati tu pilulu.”

I kako se približava godina dana do Bregzita, raste pritisak od strane britanskih globalnih i evropskih partnera oko toga kakvu budućnost žele posle članstva u EU.

XS
SM
MD
LG