Linkovi

Srušio se G4, školsko-borbeni avion Vojske Srbije, poginula 2 pilota


Arhiva - Školsko-borbeni avion Vojske Srbije "Super Galeb G4" snimljen iznad grada Pančeva, u blizini Beograda (AP Photo/Aleksandar Radic, file)
Arhiva - Školsko-borbeni avion Vojske Srbije "Super Galeb G4" snimljen iznad grada Pančeva, u blizini Beograda (AP Photo/Aleksandar Radic, file)

Školsko-borbeni avion "super galeb G4" Vojske Srbije srušio se jutros na području sela Slatina kod Šapca, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije. Dvojica pilota izgubila su život u udesu, potvrdilo je naknadno Ministarstvo.

Avion se srušio oko 10.30 tokom izvođenja redovne letačke obuke.

"U današnjem udesu školsko-borbenog aviona 'Super galeb G-4' stradala su dva pilota, potpukovnik Nenad Ćulibrk iz Komande RV i PVO i kapetan Dejan Pandurović iz 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade", saopštava Ministarstvo.

U saopštenju se kaže da su se ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković uputili ka mestu nesreće.

"Ministar odbrane je u okviru svojih nadležnosti dao nalog Inspektoratu odbrane da izvrši vanrednu inspekciju, dok je načelnik Generalštaba Vojske Srbije formirao Komisiju za utvrđivanje okolnosti nastanka vanrednog događaja, koju predvodi brigadni general Duško Žarković", sapštava Ministarstvo.

Na licu mesta nalaze se i nadležni istražni sudija i javni tužilac. Istraga je u toku.

Drugi udes G4 od 2008.

Mediji javljaju da su se ubrzo posle nesreće u selu Slatina kraj Šapca pojavile ekipe Hitne pomoći i da policija obezbeđuje teren.

Očevici su rekli da je avion nisko preleteo preko sela Varna i da je pao u blizini pomoćnih objekata jednog domaćinstva. Povređenih na zemlji nije bilo, javlja beogradski B92.

Portal specijalizovan za avijaciju, TangoSix, podseća da je ovo drugi udes G-4 u poslednjih nekoliko godina, a da se prvi udes dogodio 2008. kаdа je poginuo pilot Ištvаn Kаnаs.

RV i PVO trenutno raspolaže sa 22 aviona G-4 od čega je jedan u varijanti tegljača meta N-62T, jedan prototip verzije G-4M a dva Super Galeba su razoružana. U poslednjih par godina aktivno je oko 9 aviona.

Avioni su proizvedeni u periodu od 1980. do 1991.

XS
SM
MD
LG