Linkovi

Srušio se avion u južnom Iranu, poginulo svih 65 ljudi


Arhiva - Avion Foker, iranske kompanije Aseman erlajns, priprema se da poleti sa aerodroma u Teheranu, 6. avgusta 2007. Avion ATR-72 iste kompanije srušio se u nedelju na jugu Irana. U nesreći je stradalo svih 66 putnika.

Iranski avion na komercijalnom letu srušio se u nedelju u maglovitoj planinskoj oblasti južnog Irana, ubivši svih 66 ljudi koji su se nalazili u avionu, javljaju državni mediji.

Avion ATR-72 kompanije Aseman erlains, dvomotorac propeleraš koji se koristi za kraće regionalne letove, pao je u blizini svog odredišta, južnog iranskog grada Jesuj, oko 780 kolometara južno od glavnog grada Irana, Teherana.

Portparol Aseman erlajnsa, Mohamet Tagi Tabatabai, rekao je za državnu televiziju da su poginuli svi na letu broj 3704. Avion je prevozio 60 putnika, uključujući jedno dete, i pet članova posade.

Magla sprečava spasiocima pristup mestu nesreće

Zbog magle, spasilački helikopteri nisu mogli da dolete do mesta nesreće u planinama Zagros, javila je državna televizija. Tabatabai kaže da se avion srušio na planini Dena, čiji su vrhovi visoki i preko 4.000 metara.

Aseman erlajns ima flotu od 29 aviona, uključujući i model ATR, podaci su sa portala za praćenje avio-saobraćaja, FlajtRadar24. To je treća najveća iranska aviokompanija po veličini flote, iza državne kompanije Iran er i Mahan er.

Iranski Crveni polumesec kaže da je raspoređen u toj oblasti. Vlasti tvrde da će sprovesti istragu. Lokalno stanovništvo čulo je nesreću, ali niko još nije pronašao mesto pada aviona, javlja državna televizija.

Iranska flota stara i zapuštena

Zbog decenijama dugih međunarodnih sankcija, iranska komercijalna putnička flota je ostarela, zbog čega su avionske nesreće postale redovna pojava tokom poslednjih godina.

Prateći smernice nuklearnog sporazuma sa svetskim silama iz 2015, Iran je potpisao sporazume sa Erbasom i Boingom o kupovini putničkih aviona, vredne desetine milijardi dolara. Američki političari su izrazili zabrinutost zbog aviona koji se prodaju Iranu. Predsednik Donald Tramp ostao je skeptičan po pitanju atomskog sporazuma u celini i odbio je da obnovi njegovo važenje, dovevši time sporazum u pitanje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG