Linkovi

Srpsko rudarstvo budućnost evropske auto industrije


Evropska rudarska akademija održana je u Beogradu po četvrti put, Foto: VOA

Četvrta godišnja Evropska rudarska akademija održana je u utorak u Beogradu sa ciljem da okupi zainteresovane strane iz oblasti rudarstva na evropskom nivou i da se čuje kako putem partnerstva kreirati održivu rudarsku industriju sutrašnjice. Bilo je reči i o tome kako rudarstvo Srbije može doprineti uspešnoj Evropi.

Ambasador Švedske Jan Lundin, čija je ambasada jedan od organizatora konferencije, rekao je da postoji veliki porencijal za saradnju u oblasti rudarstva ne samo između njegove zemlje i Srbije, već i između Evropske unije (EU) i Srbije.

Evropskoj industriji je potrebna ruda i vi imate velike zalihe, naročito litijuma što je budućnost za evropsku automobilsku industriju,” rekao je ambasador.

Ambasador Švedske Jan Lundin govori o rudarstvu u Srbiji i saradnji u ovoj oblasti
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Stevica Deđanski je govoreći o istoj temi najavio otvaranje rudnika upravo onih ruda koje su značajne za budućnost industrije električnih vozila, a koje se očekuje već nekoliko godina.

U naredne tri do četiri godine, u okviru projekta "Jadar" koji razvija kompanija Rio Tinto, može se očekivati otvaranje rudnika za eksploataciju novog minerala jadarita, iz koga se dobijaju litijum i bor, “ rekao je državni sekretar.

Prema njegovim rečima Rio Tinto do kraja ove i početkom naredne godine treba da iznese svoje planove i podnese zahtev za odbranu eleborata.

"Tada ćemo videti tačan redosled poteza i vremenski okvir. Oni, koliko smo obavešteni, na tome rade ozbiljno. Ako sve bude išlo normalnim planom može se očekivati u naredne tri do četiri godine da se otvori rudnik", rekao je Deđanski i naveo da je to plan.

Naglasio je da Srbija u projektu "Jadar", kao i u drugim projektima iz sektora rudarstva, insistira na tome da taj projekat ne bude klasično kopanje sirovine i iznošenje napolje, pogotovo tako vredne sirovine kao što je litijum, nego da se očekuje i njegova prerada u Srbiji kako bi iz toga izašao neki sledeći proizvod koji će doprineti zapošljavanju u Srbiji i novom prihodu.

Kako je rekao rano je pričati o kojoj firmi se radi jer taj deo posla i nije vezan za Ministarstvo energetike, već da su to teme za Ministarstvo privrede ili “više instance”.

Srbija, kaže, očekuje da ono što se iskopa iz tako velikog nalažišta u Srbiji i preradi i pretvori ili u bateriju ili u partnerstvo sa nekim proizvođačem automobila.

"Više stvari je sada u igri. Pošto je pred nama period od tri do četiri godine imamo vremena. Za sada je bitno da se dođe do otvaranja rudnika", rekao je Deđanski.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG