Linkovi

Srpsko civilno društvo protiv nove uredbe Ministarstva odbrane


Arhiva, ilustracija - Pripadnici garde Vojske Srbije (AP Photo/Darko Vojinovic)
Arhiva, ilustracija - Pripadnici garde Vojske Srbije (AP Photo/Darko Vojinovic)

Nacionalni konvent o EU (NKEU) i predstavnici naučne zajednice i građanskog društva pozvali su Ministarstvo odbrane da povuče iz procedure Predlog Uredbe o oblastima naučnih i drugih istraživanja značajnih za odbranu zemlje, rečeno je u saopštenju grupe NKEU.

U Inicijativi za povlačenje predloga uredbe navodi se da se takvim predlogom krši Ustav, onemogućavaju gotovo sva istraživanja u Srbiji, otežava rad privrednim subjektima, ugrožavaju demokratska kontrola sektora bezbednosti, ali i međunarodna naučna i istraživačka saradnja. Uredbom se ugrožava demokratska kontrola sektora bezbednosti, a bezbednost tretira kao državno a ne javno dobro, te svodi na odbranu i prenosi u nadležnost Vojske, kaže se u saopštenju.

NKEU se sastoji preko 600 organizacija civilnog društva okupljenih u Radne grupe kako bi pratile tok pregovora i sprovođenja reformi u oblastima iz 35 pregovaračkih poglavlja, a Inicijativu su objavili na portalu European Western Balkans.

U saopštenju se navodi i da predložena Uredba onemogućava slobodu i autonomiju istraživanja potrebnih za praćenje napretka pristupnih pregovora, za koje ogranizacije okupljene u Nacionalni konvent o EU imaju mandat na osnovu procedura Vlade Srbije o pregovorima.

Osim povrede prava, od ogromnog značaja je i to što bi primena ove Uredbe onemogućila ili znatno otežala, međunarodnu naučnu i istraživačku saradnju fakulteta, instituta, državnih institucija i udruženja građana iz Srbije, koja se finansira iz stranih fondova.

Na primer, Uredba predviđa obavezu dostavljanja Ministarstvu odbrane anketnih upitnika za istraživanja javnog mnenja u fazi pripreme istraživanja za koje će potencijalno postojati finansijska podrška iz inostranstva, npr. kroz akademske programe istraživanja EU – "Horizont 2020". Ovo nije u skladu sa prinicipima iz pregovaračkog poglavlja 25 Nauka i istraživanje, čiji su glavni ciljevi stvaranje jedinstvenog evropskog istraživačkog prostora u kome se istraživači, naučna i tehnološka saznanja slobodno kreću, te uključivanje naučnika iz Srbije u međunarodne projekte.

U Inicijativi su nabrojane pojedinačno sporne stavke predloga Uredbe, između ostalog i ta da se Uredbom potčinjavaju drugi državni organi i pravna lica Ministarstvu odbrane ostavljajući mu za pravo da proceni opravdanost i svrsishodnost istraživanja u oblastima za koje nije primarno zaduženo i nema ekspertizu, poput urbanizma, vodoprivrede, saobraćaja, energetike, poljoprivrede...

Ministarstvo odbrane uputilo je Vladi Srbije u ponedeljak predlog Uredbe kojom bi trebalo da se regulišu oblasti naučnih i drugih istraživanja od značaja za odbranu zemlje.

U članu 1 tog predloga uređuju se oblasti naučnih i drugih istraživanja od značaja za odbranu zemlje kao i način i postupak za izdavanje odobrenja državnim organima i pravnim licima za vršenje tih istraživanja zajedno sa stranim licima ili za potrebe stranih lica.

XS
SM
MD
LG