Linkovi

Dačić i Gruevski o Kosovu, pravoslavnoj crkvi


Srpski i makedonski premijeri, Ivica Dačić (levo) i Nikola Gruevski u Skoplju
Srpski i makedonski premijeri, Ivica Dačić (levo) i Nikola Gruevski u Skoplju

Premijeri Dačić i Gruevski spremni da rade na dva otvorena pitanja između Srbije i Makedonije: spor između SPC i MPC i stav prema Kosovu.

U svojoj prvoj zvaničnoj poseti Makedoniji premijer Srbije Ivica Dačić poručio da Makedoniji ne preti opasnost sa severa, već da Srbija može samo da pomogne. Premijeri dve zemlje spremni da pomognu u rešavanju spora Srpske pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkve.

Odnosi srpske i makedonske pravoslavne crkve kao i stav Makedonije prema Kosovu su jedina dva otvorena pitanja u odnosima Srbije i Makedonije, ocenio je tokom današnje posete Skoplju premijer Srbije Ivica Dačić i pozvao makedonske vlasti na uzdržanost dok traje dijalog Beograda i Prištine.

Posle razgovora sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim Dačić je istakao da je državni vrh Srbije spreman da posreduje u rešavanju crkvenog pitanja. On je rekao i da Srbija i Makedonija imaju zajednički interes – članstvo u EU i da obe države žele što pre datum za početak pregovora.

"Makedoniji ne preti nikakva opasnost sa severa. Niti za njen opstanak, niti za njen indentitet. A Srbija može samo da pomogne ukoliko ta opasnost preti sa nekih drugih strana. U političkom smislu, naravno", rekao je Dačić.

Premijer Makedonije Nikola Gruevski je istakao da treba pomoći u rešavanju spora SPC i MPC, ali je naglasio da to pitanje ipak moraju rešiti te dve crkve.

"Želimo da pomognemo u rešavanju ovog problema. Za nas u Makedoniji to je značajno pitanje. To moraju da reše same crkve, međutim, ako na bilo koji način možemo da pomognemo – tu smo da to učinimo", poručio je Gruevski.

Povodom stava albanskih partija u Makedoniji da zbog uklanjanja spomenika u Preševu nije vreme za njegovu posetu Makedoniji, Dačić je rekao da ako može da razgovara sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem u Briselu zašto ne bi mogao da razgovara i sa premijerom Makedonije. On je dodao da uklanjanje spomenika poginulim pripadnicima OVPMB nema nikakve veze sa ljudskim pravima, već sa poštovanjem zakona.

"Srbija nije banana republika. Ona ima neke svoje zakone. Ako postoji u Njujorku spomenik Al Kaidi, ili ukoliko postoji spomenik terorističkim grupama u Španiji ili u Londonu. Ja ne mogu da komentarišem to, osim da je to provokacija državi Srbiji", rekao je srpski premijer.

Dačić i Gruevski dogovorili su se da u maju u Beogradu bude održana sednica dve vlade, a pre svega ministara onih resora koji se smatraju važnim za odnose dve zemlje. Ti sastanci bi bili redovni i održavali bi se jednom godišnje naizmenično u Srbiji i u Makedoniji. Takođe, Gruevski je istakao i podršku makedonske vlade za izradnju studije projekta "Dunav-Morava-Vardar-Solun".
XS
SM
MD
LG