Linkovi

Srpski ledolomac brani Đerdap, velike štete na Dunavu od leda


Labud iznad marine na zaleđenom rukavcu Dunava u Zemunu, kraj Beograda (AP Photo/Darko Vojinovic)
Labud iznad marine na zaleđenom rukavcu Dunava u Zemunu, kraj Beograda (AP Photo/Darko Vojinovic)

Domaći ledolomac "Greben" isplovio je danas iz Beograda nizvodno ka Smederevu, kako bi se zajedno sa brodom potiskivačem "Bor" u naredna tri dana probio do Tekije. Borba sa ledom na Dunavu u Srbiji traje nekoliko dana, a materjalne štete su velike. Usled nedostatka domaćih ledolomaca, Mađarska je kao pomoć juče poslala dva svoja broda, saopšteno je danas iz Javnog vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine".

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture proglasilo je 8. Januara obustavu plovidbe na Dunavu, od Bezdana do Prahova zbog leda.
Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević rekao je da će na taj način u narednim danima biti branjen i Ðerdap.

On je naveo i da je zbog loših privatizacija od četiri ledolomca ostao samo "Greben", pošto su ostali rashodovani.

"Jedini ledolomac u našoj zemlji je „Greben“, koga je kupio EPS radi održavanaj normalnog stanja kod HE „Đerdap“. Srbiji je nužan barem još jedan ledolomac ," kaže direktor preduzeća Ivan Milutinović (PIM) Miodrag Milojević u izjavi za domaće medije.

Led na Dunavu naneće ogromne štete predstavnicima nautičkog turizma u Srbiji, a pored materijalnih sredstava biće potrebno i vreme da se one otklone, izjavio je danas predsednik Grupacije za nautičku privredu i turizam Privredne komore Srbije (PKS) Petar Ðorđević.

Ðorđević je dodao da bi šteta mogla da se spreči ili umanji da je bilo veće saradnje i bolje komunikacije između predstavnika resornih ministarstava i predstavnika nautičke privrede koji imaju višegodišnje iskustvo i znanje u sličnim situacijama.

Prema njegovim rečima, predstavnici nautičke privrede kojih je u Srbiji između pet i šest hiljada, cele godine plaćaju razne dadžbine i zaposlene, a njihova sezona traje svega tri do četiri meseca i to otvara pitanje, da li će oni imati materijalna sredstava da saniraju posledice od leda.

Vlasnici plovnih objekta na Dunavu su složni da je sve ovo moglo da bude sprečeno, da je još u maju prošle godine postojao plan kako da se brane reke i da su i oni bili više uključeni u sve.

"Došlo je do određenog pomeranja leda kada su nastali problemi u Dunavcu, ali u novembru mesecu je naše ministrastvo preko Lučke kapetanije Beograd uputilo saopštenje i reklo pripremite se za zimu, vlasnici čamaca iznesite čamce iz reke", navodi Kovačević iz Ministarstva saobraćaja prenosi B92.

Pomoćnik ministra za inspekcijski nadzor u Ministarstvu građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Leposava Sojić je rekla da je šteta pričinjena sa plovnim objektima jer vlasnici nisu poštovali zakon, a da inspekcija priprema dokumentaciju za podnošenje prijava , kao i da je do sada je već procesurano više od 10 prekršilaca koji su svojim nečinjenjem oštetili druge privredne subjekte i oštetili život i sigurnost ljudi na vodi.

Deonica Dunava kod Novog Sada zbog krivina i mostova posebno je problematična, jer stubovi usporavaju protok leda. Kada se ukloni ledena barijera kod "Daljske krivine", sav taj led stiže i do Novog Sada, pa je potrebno preventivno delovati i obezbediti što širi koridor kako bi se led bezbedno propustio nizvodno, kaže se u saopštenju "Voda Vojvodine".
Što se tiče stanja na ostalim rekama i vodotocima, na celom toku reke Save danas ima manje leda nego prethodnih dana. Tisa i banatski vodotoci i dalje su pod ledom.

Redovna odbrana od zagušenja ledom i dalje se sprovodi na 708 kilometara reke Save, Tise i banatskih vodotoka, a vanredna na 104,7 kilometara Dunava.

Debljina leda je od pet do 20 centimetara, a na svim vodotocima dežurni timovi danonoćno prate stanje na terenu.

XS
SM
MD
LG