Linkovi

Srpski državljani priznali planiranje napada u CG


Crnogorska policija privodi osumnjičene na razgovor u Podgorici na dan izbora 16. oktobra 2016.
Crnogorska policija privodi osumnjičene na razgovor u Podgorici na dan izbora 16. oktobra 2016.

Grupa srpskih državljana, koja je uhapšena 16. oktobra prošle godine zbog sumnje da je pripremala terorističke napade u izbornoj noći u Crnoj Gori, potpisala je sa Tužilaštvom sporazum o priznanju krivice.

Većina okrivljenih potpisala je sporazum o priznanju krivice i uskoro će se naći pred sudom. Tužilaštvo međutim ne želi nagodbu sa Bratislavom Dikićem, bivšim komandantom srpske Žandarmerije, jer se sumnjiči da je trebalo da bude ključni koordinator akcije ispred zgrade Skupštine Crne Gore, navode mediji.

Ostali su, navode mediji, pristali na kazne od tri do pet mjeseci zatvora. Konačnu riječ o sporazumu daće vijeće Višeg suda, kojem će biti dostavljene nagodbe sa okrivljenima.

Ruski državljani planirali krvoproliće

Kako se navodi u dokumentima Tužilaštva, kriminalnu grupu koja je trebala da izazove krvoproliće oformili su dvojica ruskih državljana Eduard Širokov (45) iz Čita i Vladimir Popov (36) iz Kirganstana.

U vrijeme planiranja napada bili su u Beogradu i dogovarali sa Aleksandom Sinđelićem detalje akcije koja bi, prema navodima Tužilaštva, vodila do krvoprolića na podgoričkim ulicama. Sinđelić je priznao da je po njihovom nalogu vrbovao ljude koji su trebali da se okupe ispred parlamenta, izazovu haos, nasilno uđu u tu instituciju, pucaju u građane, a nakon toga likvidiraju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

U čitavu akciju uključio je Dikića, koji je trebalo da kontroliše demonstrante ispred Skupštine. Narednih sedmica očekuje se izručenje dvojice srpskih državljana Nemanje Ristića i Predraga Bogićevića, koji se proširenom naredbom za sprovođenje istrage terete da su bili uključeni u pripremanje terorističkih napada.

Srpskom Ministarstvu pravde uručena je molba za njihovu ekstradiciju. Ime političara Demokratskog fronta koji je bio uključen u pripremanje terorističkih napada do danas nije otkriveno.

Mirko Velimirović sprečio napad

Teroristički napadi osujećeni su zahvaljujući srpskom državljaninu Mirku Velimiroviću, koji je uzeo novac od Sinđelića kako bi naoružao grupe koje su trebale da nasilno uđu u zgradu Skupštine.

Velimirović je prije kupovine oružja otišao u Centar bezbjednosti i ispričao detalje planiranog krvoprolića. On je sa Tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivice i Viši sud ga je osudio na uslovnu kaznu.

XS
SM
MD
LG