Linkovi

Apelacioni sud: Holandija odgovorna


Holandski mirovni posmatrači UN-a u blizini Srebrenice tokom rata u BiH
Holandski mirovni posmatrači UN-a u blizini Srebrenice tokom rata u BiH

Apelacioni sud u Holandiji presudio je da je holandska država odgovorna za smrt trojice bosanskih muslimana za vreme masakra u Srebrenici 1995. godine. Na osnovu tužbe preživelih i članova porodica žrtava, sud je zaključio da holandski pripadnici mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, koji su bili zaduženi za takozvanu “bezbednu zonu” u Srebrenici, nisu učinili dovoljno da zaštite bosanske muslimane.

Državu Holandiju tužili su Hasan Nuhanović, koji je 1995. radio kao prevodilac za UN, a u Srebrenici je izgubio oca i brata, kao i rođaci Rize Mustafića, električara u holandskom bataljonu. Apelacioni sud naveo je da su holandski vojnici trojicu Bošnjaka “predali vojsci bosanskih Srba” i naredio vladi da plati odštetu porodicama tri žrtve, iako nije naveden iznos kompenzacije.

Majke i supruge ubijenih Bošnjaka i danas su ogorčene jer smatraju da su holandski vojnici mogli da spasu više života.

„Odmah sam doživela razočarenje jer holandski vojnici najprije nisu dozvolili svim nama koji smo protjerani da udjemo u bazu, ponašali su se bezobrazno, gurali izbjeglo stanovništvo i protjerano, mada smo svi koji su već bili prihvaćeni i oni koji su ostali iza baze mogli smo svi kompletno stati u bazu, a cijela baza je bila okružena visokom žicom, mogli smo bar svi tu koji smo došli biti sačuvani od četničke kame“, kaže Sabaheta Fejzić, koja smatra da su holandski vojnici počinili „zločin ćutanja“.

Fejzić pozdravlja današnju presudu i veruje da će ona otvoriti put za preko 6.000 drugih tužitelja koje zastupaju advokati iz BiH i Holandije u tužbi protiv Ministarstva odbrane i kraljevine Holandije, i UN. Prema oceni mnogih stručnjaka, ova presuda bi mogla da postane presedan.

"Glavna posledica ove presude je da je holandska država od 1995. stalno govorila da nije nigde pogrešila, a ako su holandski vojnici uradili nešto loše, to je bilo pod mandatom UN. To je sud sada osporio, rekavši – 'ne, vi ste odgovorni, vi ste uradili nešto loše'. To je novo u holandskoj situaciji i mislim da ovom presudom slučaj dobija mnogo veću političku dimenziju“. smatra Aksel Hagedorn, advokat majki iz Srebrenice.

Inače, apelacioni sud je odlučivao po žalbi na presudu Okružnog suda koji je ranije zaključio da država Holandija nije odgovorna. Advokat odbrane Karlijn Teuben rekla je da će pažljivo proučiti presudu pre nego što odluči o eventualnom ulaganju žalbe.

VIDEO:

XS
SM
MD
LG