Linkovi

Bošnjaci bojkotovali ponovljene izbore u Srebrenici, Mladen Grujičić proglasio pobjedu


Ponovljeno glasanje na izborima u Srebrenici (Foto: RSE/Sadik Salimović)
Ponovljeno glasanje na izborima u Srebrenici (Foto: RSE/Sadik Salimović)

Bošnjaci Srebrence bojkotovali su ponovljene izbore u tom gradu na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), u kojem su srpske snage jula 1995. počinile genocid nad bošnjačkim stanovništvom, a zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika Mladen Grujičić proglasio je pobjedu, javlja Radio Slobodna Evropa.

Izbori su bojkotovani na poziv koalicije političkih stranaka Inicijativa "Moja adresa: Srebrenica" jer nije ponovljeno glasanje putem pošte za Srebreničane koji žive širom svijeta.

Grujičić je novinarima ispred zgrade Opštine rekao da je Srebrenica dobila starog - novog načelnika i da je najbitnije da su izbori protekli bez problema i incidenata.

Mladen Grujičić je bio načelnik Opštine i u prošlom mandatu
Mladen Grujičić je bio načelnik Opštine i u prošlom mandatu

“Nadam se da će rezultat biti bolji nego 15. novembra 2020. godine. To govori da ljudi u Srebrenici žele bolji život, ekonomski razvoj, suživot, kako bi se nastavili mnogi započeti projekti“, izjavio je Grujičić.

Zbog bojkota moglo bi se desiti da, osim načelnika opštine srpske nacionalnosti, i sastav opštinske skupštine bude jednonacionalni, odnosno bez Bošnjaka.

Izbori u Srebrenici, te u Doboju na sjeveru zemlje ponovljeni su nakon već održanih u novembru ove godine zbog brojnih nepravilnosti.

Apelacija Ustavnom sudu

Sadik Ahmetović, predsjednik izbornog štaba Inicijative „Moja adresa: Srebrenica“, za RSE je rekao da su Bošnjaci poštovali odluku ove Inicijative i nisu izašli na izbore. Na pitanje, šta se dobilo bojkotom, Ahmetović je rekao:

„Mi nastavljamo svoju borbu u nekoliko pravaca. Očekujemo da Ustavni sud BiH uvaži našu apelaciju kojom se omogućava glasanje svim Bošnjacima iz Srebrenice, ma gdje bili. S tim u vezi očekujemo da se raspišu novi izbori na kojim bi svaki građanin Srebrenice imao pravo da bira svoje kandidate. Samo na taj način izbori u Srebrenici bi bili legitimni i demokratski“, rekao je Ahmetović.

On je dodao kako je uspjeh što su ponovljeni lokalni izbori u Srebrenici protekli u najboljem redu i nije bilo incidenata kojim bi se narušio uspostavljeni suživot između Srba i Bošnjaka.

Apelacija Ustavnom sudu predata je nekoliko dana prije ponovljenih izbora a zatraženo je da Ustavni sud donese mjeru kojom ponovljene izbore stavlja van snage.

Sadik Ahmetović: 'Očekujemo da se raspišu novi izbori na kojim bi svaki građanin Srebrenice imao pravo da bira svoje kandidate'
Sadik Ahmetović: 'Očekujemo da se raspišu novi izbori na kojim bi svaki građanin Srebrenice imao pravo da bira svoje kandidate'

Ove nedjelje u Srebrenici je na izbore za načelnika i Skupštinu Opštine izašlo 42,87 posto birača, a u Doboju na izbore za gradonačelnika i odbornike Skupštine Grada 55,43 posto, objavila je na kraju izbornog dana Centralna izborna komisija.

Ovaj podatak se odnosi na 26 od 28 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici i na svih 89 biračkih mjesta u Doboju. Kompletan odziv za cijele izborne jedinice Doboj i Srebrenica će biti naknadno objavljen.

Tokom izbornog dana nisu zabilježene veće neregularnosti. Prema izvještaju koalicije nevladinih organizacija „Pod lupom“ posmatrači su neometano pratili tok glasanja. Nepravilnosti koje jesu evidentirane odnose se na otvoreno nagovaranje da se glasa za određenog kandidata ili vršenje pritiska na glasače, pokušaj pristupa glasačkom materijalu bez važećih identifikacionih dokumenata i neovlašteno pružanje pomoći biračima.

Prve preliminarne, nekompletne rezultate izbora CIK će objaviti u ponoć na konferenciji za medije a nakon toga i na svojoj web stranici.

Glasanje u Srebrenici 21. februara 2021
Glasanje u Srebrenici 21. februara 2021

Nakon izbora u BiH koji su održani 15. novembra 2020. godine, rezultati glasanja u ove dvije lokalne zajednice su 21. januara ove godine poništeni odlukom CIK-a zbog brojnih malverzacija. Najčešće se radilo o glasanju bez važećih dokumenata države BiH ili o njihovom falsifikovanju, fiktivnim prijavama mjesta boravka, krivotvorenju potpisa, onemogućavanja prisustva posmatrača, itd.

Kako je javio izvještač Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Srebrenice, na ulicama i parkiralištima u ovom mjestu u nedjelju na dan ponovljenih izbora je bilo parkirano mnogo automobila s registarskim oznakama gradova iz Srbije. Veliki broj glasača iz Srbije na novembarskim izborima bio je jedan od povoda da se oni ponište i raspišu novi.

Na ulicama Srebrenice na izborni dan bio je veliki broj automobila sa registarskim tablicama iz Srbije
Na ulicama Srebrenice na izborni dan bio je veliki broj automobila sa registarskim tablicama iz Srbije

Dva biračka mjesta bez ijednog glasača

Kao efekat bojkota izbora na koji su pozvale partije iz koalicije „Moja adresa: Srebrenica“, na biračkim mjestima Luka i Osmače, nije se pojavio nijedan birač. Reporter RSE iz Srebrenice javio je da nije bilo gužvi na drugim glasačkim mjestima i da je očigledno da su izbore bojkotovali Bošnjaci, shodno pozivu na bojkot inicijative "Moja adresa: Srebrenica“.

Ta koaliija političkih stranaka je na novembarskim izborima imala zajedničkog kandidata za opštinskog načelnika.

Kako bi bojkot bio potpun, povučeni su članovi biračkih odbora kao i posmatrači koji su ranije delegirani iz koalicije koju čine Stranka demokratske akcije, Savez za bolju budućnost, Pokret demokratske akcije i Demokratska fronta. Od odbornika koji osvoje dovoljno glasova za novi saziv opštinske skupštine se traži da ne preuzimaju mandate.

Nekoliko dana prije održavanja ponovljenih izbora, predstavnici više probosanskih stranaka su u Srebrenici podržali odluku koju je donijela inicijativa “Moja adresa: Srebrenica“. U saopštenju objavljenom 19. februara ove godine je navedeno:

„Političke stranke koje su podržale naš stav i zajedničkog kandidata za načelnika, pronašle su u vrijednostima ove ideje najmanji zajednički sadržilac: borbu protiv diskriminacije i segregacije, ustrajnost u djelovanju da se ostvari potpuna ravnopravnost svih građana, posvećenost obavezi ostvarivanja prava na povratak te stalno djelovanje protiv politika koje glorificiraju ratne zločince, negiraju presude Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Suda BiH te konačno, protiv onih koji negiraju žrtve i sam genocid u Srebrenici“ navedeno je u saopštenju.

Kako bi bojkot bio potpun, povučeni su članovi biračkih odbora kao i posmatrači koji su ranije delegirani iz koalicije koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB), Pokret demokratske akcije i Demokratska fronta (DF). Od odbornika koji osvoje dovoljno glasova za novi saziv opštinske skupštine se traži da ne preuzimaju mandate.

Iz udruženja Srebreničanki podržan bojkot

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa, sa ostalim majkama Srebrenice podržala je bojkot izbora u ovom gradu.

„Naše opredjeljenje je da se borimo za pravdu, istinu i demokratiju u Srebrenici. Međutim, od svega toga, ostale su samo sjenke. Ovo što se dešava nije demokratija jer su našim sugrađanima oduzeta osnovna prava kroz genocid, a sada i putem izbora", rekla je za RSE Munira Subašić.

Ona kaže da je, prema njenim saznanjima, u Srebrenici glasalo "oko 60 Bošnjaka".

"Oni su bili ucijenjeni, morali su izaći na izbore jer su uposlenici javnih ustanova u Srebrenici", kaže Subašić.

Kako je bilo u Doboju?

Istovremeno Koalicija „Pod lupom“ nezavisnih posmatrača je saopštila da su u Doboju zabilježena tri teža kršenja Izbornog zakona. Na dva biračka mjesta očita je bila zloupotreba pomoći pri glasanju, a na jednom postoji sumnja u kupovinu glasova, što je prijavljeno policiji.

Sa konferencije za novinare koalicije 'Pod lupom' u Doboju
Sa konferencije za novinare koalicije 'Pod lupom' u Doboju

Za više od stotinu građanskih, nestranačkih posmatrača ove koalicije omogućen je nesmetan pristup svim biračkim mjestima za razliku od izbora 15. novembra prošle godine kada im je u Doboju onemogućeno praćenje toka glasanja. To je bio jedan od razloga za poništavanje izbora u ovom gradu.

„Važno nam je da izbori u Srebrenici i Doboju proteknu u fer i demokratskoj atmosferi, da rezultati izbora odraze volju građana“ izjavio je predsjednik strateškog odbora ove koalicije Vehid Šehić.

U Doboju je bila veća izlaznost
U Doboju je bila veća izlaznost

Za mjesto načelnika Srebrenice borila su se četiri kandidata dok su se na glasačkom listiću za opštinsku skupštinu nalazili kandidati 22 političke stranke, četiri koalicije i jedan nezavisni kandidat.

Na glasačkom listiću za izbor gradonačelnika Doboja bila su tri kandidata iz tri političke stranke, dok su na glasačkom listiću za gradsku skupštinu bili kandidati u ime 85 ovjerenih političkih subjekata (34 nezavisna kandidata, četiri koalicije i 47 političkih stranaka).

OSCE u BiH protiv bojkota izbora

Predstavnici OSCE misije u BiH na svom Twitter nalogu oglasili su se u subotu, 20. februara u vezi sa bojkotom izbora u Srebrenici navodeći da se bojkotom problemi ne rješavaju.

„Glasanje je osnovno demokratsko pravo, koje građanke i građani mogu koristiti ili ne. Bojkoti izbora nisu u najboljem interesu zdrave demokratije”, komentarisali su iz OSCE-a na Twitteru.

Navode kako OSCE BiH nastavlja podržavati napore Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da unaprijedi izborni sistem te pozivaju sve da poštuju njihove odluke.

Centralna izborna komisija BiH je objavila da se ponovni izbori provode na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima.

Na lokalim izborima u novembru, građani u BiH su birali opštinske načelnike i gradonačelnike, te opštinske i gradske sazive skupština u Republici Srpskoj, odnosno vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine. Izbori za gradonačelnika Mostara i Gradsko vijeće su provedeni 20. decembra 2020. godine.

XS
SM
MD
LG