Linkovi

Sedamnaest godina od genocida u Srebrenici


U Memorijalnom centru u Potočarima danas je sahranjeno još 520 identifikovanih žrtava.
U Memorijalnom centru u Potočarima danas je sahranjeno još 520 identifikovanih žrtava.

Povodom obeležavanja 17. godišnjice genocida u Srebrenici, predsednik SAD Barak Obama poručio je da SAD "odbacuju nastojanja da se iskrive razmere tog zločina."

U memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice obeležena je 17. godišnjica genocida u Srebrenici kada je ubijeno više od 8.000 muslimana. Danas je sahranjeno i 520 identifikovanih žrtava, ubijenih u Srebrenici jula 1995. godine.

Komemoracija u Potočarima počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a zatim je usledilo odavanje počasti žrtvama minutom ćutanja i izvođenjem recitala "Pjesma o Srebrenici" Abdulaha Sidrana. Posle toga, prisutnima se obratio predsednik Organizacionog odbora obilježavanja godišnjice genocida Ćamil Duraković, a potom su položeni vijenci za žrtve.

Porodice žrtava su uz zvižduke dočekale visoke zvaničnike - ambasadore evropskih zemalja, te domaće političare. To je bio do sada prvi otvoreni protest porodica koje su ove godine tražile da političari ne drže govore u Potočarima.

Visoke zvanice su položile cveće i vijence na spomen obeležje u Memorijalnom centru, posle čega se skupu obratio vrhovni rabin jevrejske zajednice u Njujorku Artur Šnajer, ističući da je "zločin počinjen u ime vjere, najveći zločin". Šnajer je istakao da saosjeća sa porodicama žrtava, jer je i sam u holokaustu izgubio sve članove porodice

“Brutalnost onoga što se dogodilo ovdje nikada se ne smije zaboraviti, ne samo za vrijeme naše generacije, već za sva vremena. Razmjere ovog zločina se moraju pamtiti, a ne poricati. Svjedočenje onih koji su preživjeli ne može se pobiti i istorijske činjenice se ne mogu izmijeniti”.

Slično je poručio i američki ambasador u BiH Patrik Mun.

“Predsjednikova izjava je veoma jasna. Ovo je genocid koji ne može da se porekne i drago nam je što smo ovdje kako bi odali poštu žrtvama i utješili porodice”.

Među 520 identifkovanih žrtave koje su danas sahranjene najmlađi su dječaci koji su imali samo 15 godina kada su ubijeni. U Memorijalnom centru Potočari do sada je sahranjeno 5.137 žrtava. Posmrtni ostaci žrtava i dalje se iskopavaju iz masovnih grobnica širom istočne Bosne. Munira Subašić, koja je izgubila 22 člana porodice, uključujući sina i supruga, poručuje da se masakr nikada ne smije zaboraviti ili ponoviti.

Porodice pored kovčega sa posmrtnim ostacima žrtava maskra u Srebrenici
Porodice pored kovčega sa posmrtnim ostacima žrtava maskra u Srebrenici
“Svi zločinci koji su počinili zločin moraju da imaju imena i prezimena, kao što su naše žrtve imaju svoja imena i prezimena. A zločinci da imaju kao zločinci”.

Za genocid u Srebrenici optužene su vođe bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Karadžić je uhapšen 21. jula 2008. godine i izručen Haškom tribunalu, gdje mu je 27. oktobra 2009. godine počelo suđenje. U maju prošle godine, nakon 16 godina skrivanja, uhapšen je i Haškom tribunalu izručen i Ratko Mladić, kome je takođe u toku suđenje. Sudski proces u Hagu je međutim mala utheja za porodice žrtava. Džemila Omerović, čiji suprug je poginuo u sukobu, kaže da misli da će optuženi biti oslobođeni.

“Eto, oslobodiće i Karadžića. Samo nas džabe ubijaju s tim. Nisu ga trebali ni osnovati. Više te ubi nepravda, što ti se smije u oči, što te potcjenjuje”.

U znak sjećanja na masakr u Srebrenici, u kojem je ubijeno više od 8.000 muslimana, danas je Dan žalosti u Federaciji BiH. Međutim, zbog nemogućnosti dogovora u državnom parlamentu, nije proglašen na državnom nivou. Evropske zemlje ovaj dan obilježavaju kao Dan sjećanja na genocid, u skladu s odlukom Evropskog parlamenta. Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007, zločine u Srebrenici zvanično proglasio genocidom.

Obama: Ne iskrivljavati istinu o genocidu

Predsednik SAD Barak Obama objavio je saopštenje povodom 17-godišnjice zločina u Srebrenici.

"Danas odajemo poštu za više od 8.000 nevinih muškaraca i dečaka, braće i muževa, očeva i sinova koji su brutalno ubijeni u Srebrenici pre 17 godina u besramnom činu genocida koji je šokirao svet. Ime Srebrenica će zauvek biti povezano sa jednim od najmračnijih dogadjaja u 20. veku", naveo je Obama.

On je dodao da se pravda "delimično ostvaruje u sudovima u Hagu i BiH gde počinioci ovog zločina, uključujući Ratka Mladića i Radovana Karadžića, konačno odgovaraju za svoja dela".

"Znamo da bolna novija prošlost neće zaustaviti budućnost Srebrenice i cele Bosne i Hercegovine. SAD odbacuju nastojanja da se iskrivljuju razmere ovog zločina, da se opravda motiv za zločin, da se okrive žrtve i da se negira neosporna činjenica da je to bio genocid", poručio je Obama.

Američki predsednik dodao je da svi žele nastavak procesa pomirenja i mirnan suživot gradjana Bosne i Hercegovine i Balkana, jer bi to označilo "konačno odbacivanje zla koje je pokrenulo ratove i dovelo do genocida u Srebrenici".

"SAD stoje uz gradjane BiH i još jednom izražavaju žaljenje zbog gubitka njihovih najmilijih. Uz naše najdublje saučešće, obećavamo da ćemo trajno pružati podršku njihovim težnjama ka boljoj budućnosti", zaključio je predsednik Obama.
XS
SM
MD
LG