Linkovi

Darmanović: Očekujem da SAD posvete više pažnje regionu


Crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović obraća se Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, 28. jun 2017.
Crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović obraća se Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, 28. jun 2017.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore, Srđan Darmanović, izrazio je danas očekivanje da će SAD već naredne godine posvetiti više pažnje regionu Zapadnog Balkana, prenosi podgorički dnevnik Pobjeda.

"Očekujem da će SAD u narednoj godini posvetiti još više pažnje Zapadnom Balkanu", rekao je Darmanović u intervjuu tom listu, ocjenjujući da će se u novoj strategiji za Balkan, koju je nedavno predložio Atlantski savjet, vidjeti veći američki angažman u regionu.

On je rekao da se u Americi shvata da sada postoji ozbiljna kompeticija za ovaj region, te da su se geopolitičke prilike izmijenile.

"...Ukoliko Zapadni Balkan želi da bude dio zapadnog svijeta, evropskih i atlantskih integracija, bez obzira koliko naše zemlje budu predano radile na tome, svoj udio moraju da imaju i SAD i EU", rekao je crnogorski šef diplomatije.

On je rekao i da očekuje da će Crna Gora postati punopravna članica Evropske unije prije krajnjeg roka, najavljenog za 2025. godinu.

"Mislim da, sa prednošću koju imamo u odnosu na ostale zemlje, proces priključenja EU mora da se završi prije 2025. godine", rekao je Darmanović.

Prema njegovim očekivanjima, na putu prema Uniji otvoreno pitanje sa Hrvatskom oko poluostrva Prevlaka neće biti problem, dok je za demarkacije granice sa Kosovom ponovio da je Crna Gora ima strpljenja, ali da je za nju to završena stvar.

XS
SM
MD
LG