Linkovi

Darmanović: Podrška SAD i u 2012.


Ambasador Crne Gore u Vašingtonu Srđan Darmanović
Ambasador Crne Gore u Vašingtonu Srđan Darmanović

Crna Gora i u narednoj godini očekuje snažnu podršku Sjedinjenih Država kada je riječ o njenim evroatlantskim aspiracijama, kao i tijesnu saradnju u oblastima vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kazao je u intervjuu Glasu Amerike ambasador Crne Gore u Vašingtonu Srđan Darmanović. Sa crnogorskim ambasadorom razgovarala je Milena Đurđić.

Vašington je, kako ističe ambasador Darmanović, u godini na izmaku nastavio snažno da podržava pristupanje Crne Gore NATO-u i Evropskoj Uniji.

“Sjedinjene Države veoma podržavaju Crnu Goru u evroatlantskim aspiracijama, pri čemu to mogu naravno efikasnije da rade kada je u pitanju naš pristup NATO-u, jer su ne samo jedna od članica već i najuticajnija zemlja u Sjevernoatlantskoj alijansi. U tom smislu smo imali jako veliku podršku, ali se naravno kao i uvijek očekuju rezultati. Sjedinjene Države takođe podržavaju naša evropska nastojanja. Iako nisu 28. odnosno posle Hrvatske 29. članica Evropske unije, njihov glas nije neuticajan, tako da su pred samit 9. decembra u Briselu Sjedinjene Države davale konstantnu podršku dobijanju pregovora za Crnu Goru. U Vašingtonu nas posmatraju kao zemlju koja ne pravi i nema problema, osim naravno problema koji su vezani za demokratizaciju i vladavinu prava, što su standardne teme novih demokratija.”

Darmanović smatra da se tokom 2011. Crna Gora dodatno približila članstvu u Alijansi, ali ne očekuje da će samit u Čikagu naredne godine biti samit proširenja.

Proširenje nije na dnevnom redu majskog samita iz više razloga, kako ekonomskih tako i zbog toga što su određene zemlje imale problema sa pristupanjem, kao Makedonija zbog spora sa Grčkom. Takođe ćemo vidjeti u kojem pravcu će se kretati aspiracije NATO-a prema zemljama kao što je Gruzija. Crna Gora je sasvim sigurno buduća članica bez obzira da li će na ovom samitu biti poziva za članstvo. Ako ne bude, mislim da će Crna Gora spadati u krug zemalja koje će sasvim jasnim tekstom završne deklaracije biti pomenute i ohrabrene kao budući članovi Alijanse, ukoliko se naravno naše reforme budu odvijale onako kako se očekuje.”

Poruka i američke administracije je da se samo nastavkom reformi u kritičnim oblastima, naročito vladavini prava, može postići napredak u glavnim spoljnopolitičkim ciljevima, što je prenijeto i najvišim crnogorskim zvaničnicima koji su ove godine boravili u zvaničnoj posjeti Sjedinjenim Državama, naglašava ambasador Crne Gore u Vašingtonu.

“Progres je registrovan, kako u raznim susretima, tako i u izvještajima. Ali dok god ne postanete punopravna članica Alijanse, vi ste stalno na ispitu. To je slučaj i sa Crnom Gorom. Naravno, što se tiče proširenja, uvijek postoje određene spoljnopolitičke varijable na koje ne možete uticati. Ali to ne treba da vas mnogo brine. Vi treba da radite ono što najviše možete, a ostalo će doći. Tako da je progres registrovan i mi na samitu u Čikagu očekujemo dodatnu podršku Sjedinjenih Država.”

Samit NATO-a biće u fokusu crnogorske ambasade u narednom periodu, kao i bilateralni odnosi dvije zemlje u oblastima u kojima postoji saradnja, najavljuje Darmanović.

“Ambasada u Vašingtonu je takođe akreditovana za predstavljanje Crne Gore u Kanadi. Očekujemo posjetu premijera Lukšića toj zemlji tokom prve polovine godine. Kanada je jedan od važnih spoljnopolitičkih partnera Crne Gore i iz nje dolazi najveća pojedinačna investicija u našu zemlju. Mislim na projekat marine Pitera Manka. Saradnja u oblasti odbrane je takođe veoma razvijena. Sa Sjedinjenim Državama ćemo nastaviti tijesno da sarađujemo u oblastima vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali i na našim evroatlantskim aspiracijama što je lajtmotiv ovih bilateralnih odnosa.”

Crnogorski ambasador očekuje da će Amerika ostati važan faktor u regionu iako Balkan više prioritet njene spoljne politike.

“S jedne strane radi se o situaciju u Bosni i problemima u strukturi same dejtonske Bosne. Mislim da će Sjedinjene Države na neki način učestovati u tome da se ova, već potpuno pat pozicija sa bosanskom vladom riješi. Ja ne znam koji će to način biti, ali vjerujem da to neće ostati izvan opservacije američke spoljne politike. Takođe kao što znate, Sjedinjene Države su odmah priznale Kosovo i one se kreću u tim okvirima. S druge strane naravno žele da Srbija što više napreduje u evropskim integracijama i da procesi demokratizacije u samoj Srbiji napreduju. SAD su spremne da pomognu i u toj oblasti, ali mislim da nema uopšte mjesta za očekivanja da se politika prema Kosovu kao priznatoj državi može izmijeniti.”

XS
SM
MD
LG