Linkovi

Srbiji od Erazmus plus programa 6,5 miliona evra ove godine


Srbija je jako uspešna u programu obrazovanja Erazmus plus, Foto: (ilustracija), AP Photo/Seth Wenig, File

Erazmus plus je najuspešniji program EU u oblasti obrazovanja, a Srbiji je tokom 2019. godine odobreno 6,5 miliona evra iz tog programa.

Organizacije iz Srbije su prošle godine bile uspešne u privlačenju sredstava, zaključak je sa Erazmus plus Informativnog dana, koji je Fondacija Tempus organizovala danas u Beogradu, povodom objavljivanja novog poziva za 2020. godinu.

Obrazovnim institucijama iz Srbije je u ovoj godini, prema preliminarnim rezultatima, odobreno 137 projekata ukupne vrednosti više od 6,5 miliona evra, dok je planirano da 4.415 profesora, studenata, nastavnika i đaka u narednom periodu ode na razmene u neke od zemalja EU.

Šef operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji Štefan Hudolin izrazio je zadovoljstvo uspesima koje je Srbija postigla u Erazmus+ programu i najavio nastavak tog programa i posle 2020. godine.

"Namera EU je da se sredstva udvostruče na čak 30 milijardi evra od 2021, što će doprineti postizanju zajednički dogovorenih ciljeva u okviru procesa pristupanja EU. Naredna faza programa Erazmus plus je važan instrument za postizanje velikih ambicija koje EU predviđa u oblasti obrazovanja, obuke, mladih i sporta", naglasio je Hudolin i najavio novi program, koji će od 2021. godine naslediti Erazmus plus.

Od početka programa 2014. Srbija je prva na zapadnom Balkanu i po broju odobrenih projekata i po količini sredstava i po broju ljudi koji odlaze na razmene u zemlje EU, a približno 7.000 studenata iz Srbije i nastavnog osoblja imalo je priliku da uči i radi u inostranstvu. Istovremeno je gotovo 4.300 Evropljana došlo u Srbiju da podučava ili predaje.

Ukupna sredstva namenjena Erazmus plus programu za ceo period iznose 14,7 milijardi evra, a planirano trajanje programa je do 2020. godine.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Milan Pašić je istakao da je uspeh institucija u osnovnom obrazovanju, koji su tek od 2016. godine u mogućnosti da učestvuju u Erazmus plus programu.

"Kao primer navodim projekte školskih partnerstava za razmene. Ta vrsta projekata omogućila je i da veliki broj dece iz Srbije ode u inostranstvo na razmene, kao i da naše škole ugoste decu iz zemalja EU", rekao je Pašić.

Dodaje da su srednje stručne škole u 2019. za projekte mobilnosti apsorbovale preko milion evra, u odnosu na poziv za 2018, kada je ta cifra iznosila oko 300.000 evra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG