Linkovi

Srbiji obnovljen status povlašćene nacije u trgovini sa SAD


Srbija će od 22. aprila ove godine ponovo moći da bez carine izvozi u SAD oko 5.000 proizvoda i taj povlašćen staus važiće do kraja 2020. godine, saopštila je u ponedeljak Privredna komora Srbije.

Prethodni Generalni sistem preferencijala, koji je američki Kongres odobrio Srbiji, istekao je 31. decembra prošle godine, pa su kompanije iz Srbije morale da plaćaju carinu na robu koja je bila na režimu bescarinskg uvoza u SAD, saopšteno je.

Nova odluka Kongresa, kojom se Srbiji obnavlja status povlašćene nacije u trgovini, omogućava retroaktivnost, pa će carinska služba SAD vratiti srpskim izvoznicima carine koje su obračunate na robu izmedju 1. januara i 22. aprila 2018. godine, objašnjava PKS.

Bescarinski izvoz u SAD primenjuje se na najveći broj industrijskih i poljoprivrednih proizvoda kao i na određene tekstilne proizvode.

Načelnik odelenja za poreklo robe Uprave carina Srbije Vladimir Filipović rekao je, kako se navodi, da roba za bescarinski izvoz treba da zadovolji kriterijum porekla.

"Roba namenjena izvozu mora u potpunosti da bude proizvedena u Srbiji sa najmanje 35 dsto dodate vrednosti i da bude direktno isporučena iz Srbije", rekao je Filipović.

Srpska roba, u nekoliko hiljada milijardi dolara vrednom američkom uvozu 2017. godine, učestvovala je sa svega 258 miliona dolara, kaže Filipović.

Tako mali izvoz, prema njegovim rečima, govori da Srbija ne koristi dovoljno prednost trgovinskih olakšica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG