Linkovi

Srbiji će biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo


Predstavnici sindikata i medija na skupu povodom 20. februara, Svetskog dana socijalne pravde, u beogradskom Medija centru, 20. februara 2019.

Srbija je zemlja društvene nejednakosti i sadašnjim tempom biće potrebno 40 godina da u njoj bude iskorenjeno siromaštvo, samo su neke od poruka izrečenih na skupu održanom u Beogradu povodom 20. februara, Svetskog dana socijalne pravde.

Na tribini "Pravda se ne dobija na poklon, ona se osvaja", predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković izjavio je da bez pristojnog i dostojanstvenog rada nema mogućnosti ni za socijalno pravedno društvo:

"Oni koji misle da mi treba da budemo isključivo sindikat i da se ne bavimo politikom, moraju da razumeju da mi imamo u shvatanju i prihvatanju i u svojoj tradiciji poziciju društvene opozicije. Odnosno širi pojam politike, u kojoj, ukoliko hoćete da ostvarite svoja socijalna i ekonomska prava, vi to nikada nećete moći ako nemate otvorene medije, autonomno pravosuđe i izborni sistem koji omogućuje da ljudi sa integritetom i dostojanstvom sede u posleničkim klupama ili u vladi", objasnio je Stojiljković.

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk je, govoreći o situaciji u Srbiji, rekao da se vlasti hvale da je smanjena stopa rizika od siromaštva, ali ne kažu da je taj pad svega 0,2 odsto: 25,9 na 25,7 odsto, kao i da je 2014. godine ta stopa bila 25 odsto.

Po njegovim rečima, premijerka Ana Brnabić se takođe hvali da je u Srbiji gotovo iskorenjeno siromaštvo, ali kako kaže Ćulibrk, nije rekla da je za 11 godina stopa apsolutnog siromaštva u Srbiji smanjena tek sa 8,8 na 7,2 odsto:

"Ako premijerka stvarno misli da smo mi gotovo iskorenili siromaštvo, da li je ona svesna da ovim tempom nama treba još 40 godina da apsolutno iskorenimo apsolutno siromaštvo. I šta je sada relevantnije - da smo ga gotovo iskorenili, ili da nam treba još 40 godina ovim tempom. Ja mislim da je naš posao da stalno ukazujemo na to šta je istina, i da otkrivamo šta su falsifikati koji nam se poturaju", naglasio je Ćulibrk.

Predstavnik Fondacije Centar za demokratiju Ivan Sekulović rekao je da iz mnogih međunarodnih institucije stižu upozorenja da ni jedna vlast u Srbiji ne radi dovoljno da iskorenimo siromaštvo.

On je upozorio i da su istekli svi rokovi za usvajanje socijalnih strategija u Srbiji i izneo podatak iz istraživanja koje pokazuje da tamo gde je poverenje u javne institucije malo - nejednakost u društvu je veća.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG