Linkovi

Srbijavode pozivaju na oprez, situacija stabilna


Srbija je 2014. godine bila pod jakim poplavama, Foto: AP Photo/Marko Drobnjakovic

Direktor Srbijavoda Goran Puzović poručio je u ponedeljak da obilne padavine koje se očekuju ne bi trebalo da dovedu do poplava, a da se 2014. godina svakako neće ponoviti i da nema mesta za strah.

Hidrološka situacija sada mnogo povoljnija, ali da je svakako potreban oprez,” rekao je Puzović i dodao da su podignuti svi kapaciteti, napravljen tim koji prati situaciju, a ljudi, oprema i sredstva su na terenu sa zadatkom da prate sva kritična mesta kako bi se brzo reagovalo.

On je naveo da će prema prognozi RHMZ danas i sutra pasti između 30 i 60 litara kiše po kvadratnom metru u zapadnim, jugozapadnim i centralnim delovima Srbije, lokalno i preko 80 mm padavina, da ćemo do petka imati padavine oko 120 mm.

Kaže da će, ukoliko danas počne kiša, do sutra biti podignut vodostaj u slivu Jadra, Kolubare, gornjeg dela Zapadne Morave, u centralnoj Srbiji u slivu Mlave, Peka i Lima, a narednih dana se očekuje porast vodostaja i u slivu Južne Morave, navodi Puzović.

Kad je reč o Dunavu i Savi, očekuje se da se u petak uđe u redovnu odbranu na Savi, a postoji mogućnost da bude i vanredna odbrana, ali ni blizu onoga što se događalo 2014. godine.

Puzović kaže da građani treba da budu oprezni i slušaju upozorenja i najave, jer će “možda biti kritičnih situacija na pojedinim mestima, ako negde padne i preko 120 litar kiše, pa dođe do lokalnog podizanja nivoa reke i prolaska kroz neko manje naselje ili mesto”.

Kako je istakao, u prethodne četiri godine Srbijavode su radile na 500 lokacija, a radi se i na 12 velikih investicija koje podižu stepen bezbednosti.

"Investicije su vredne između 250-300 milona evra, biće 20 brana koje treba da se izgrade samo u slivu Kolubare. Predviđena je i rekonstrucija kompletnog obrenovačkog nasipa od tridesetak kilometara", naveo je Puzović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG