Linkovi

Srbija zvanično postala član CERN-a


Ljudi u poseti akseceleratoru Linac 4 u CERN-u, Foto: REUTERS/Denis Balibouse - RTS15SVJ

Svečanom ceremonijom podizanja srpske zastave ispred zgrade CERN-a u Ženevi, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, označen je i zvaničan prijem Srbije kao stalnog člana Evropske organizacije za nuklearna istraživanja.

Sredinom decembra prošle godine, Srbija je postala 23. punopravna članica CERN-a jednoglasnim usvajanjem rezolucije Saveta te organizacije.

Nakon toga, krajem marta ove godine, CERN je primio i formalnu potvrdu UNESCO da je Srbija pristupila CERN-ovoj konvenciji, a danas je označen i zvaničan prijem.

Članstvo omogućava da istraživači, studenti i profesori iz Srbije rade istraživanja na svetskom nivou u Srbiji, kao i da naša privreda učestvuje u većem obimu na projektima u CERN-u.

Na eksperimentima u CERN-u učestvuje značajan broj istraživača iz Srbije, a trentno je u CERN-u registrovano 85 istraživača iz naše zemlje, među kojima su i studenti doktorskih i master studija koji studiraju na fakultetima u Srbiji.

Najveće učešće Srbije danas u CERN-u je u ATLAS i CMS eksperimentima, u postrojenju ISOLDE, koje izvodi istraživanja u domenima od nuklearne fizike do astrofizike, kao i na izradi studija budućeg sudarača čestica - FČ i CLIC, koji su potencijalno novi najvažniji projekti u CERN-u.

CERN predstavlja najveću laboratoriju za fiziku elementarnih čestica na svetu, sa nekoliko akceleratora čestica, od kojih je najveći kružni LHC (Veliki hardonski sudarač) čija je dužina 27 kilometara i prostire se ispod Francusko-Švajcarske granice u Ženevi.

Osnovana je 1954. godine, a među potpisnicama 12 evropskih država osnivača, nalazila se i bivša Jugoslavija.

Brnabić je na ceremoniji navela je da će razgovarati sa predstavnicima PKS o tome da vlada postavi oficira za vezu koji će biti zadužen za sve tendere u CERN-u.

Ako naša privreda to uspe da iskoristi, a mi ćemo im pomoći, to će značiti veliki profit za njih i drugačiju privredu. Ovo je veća stvar nego što mi u ovom trenutku možemo da zamislimo. Srbija je i danas pokazala sve svoje potencijale”, istakla je Brnabić.

Generalna direktorka CERN-a Fabijola Ðanoti rekla je da je danas istorijski dan za Srbiju, ali i važan dan za tu organziaciju, koja se raduje članstvu Srbije.

Ona je istakla da je srpska naučna zajednica tokom niza godina dala značajan doprinos CERN-ovim projektima.

Punopravno članstvo, ukazala je, otvara nove mogućnosti za istraživanja u nauci i prostor za mlade naučnike.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG