Linkovi

Više od 80 organizacija civilnog društva traži povlačenje zakona o parničnom postupku


Ilustracija: Justicija, rimska boginja pavde, smbol pravosuđa (Autor grafike: Glas Amerike)

Više od 80 organizacija civilnog društva uputilo je u ponedeljak apel Ministarstvu pravde da hitno povuče iz procedure predloženi Nacrt zakona o izmenama Zakona o parničnom postupku zbog brojnih propusta, kako u načinu njegove izrade, tako i u tekstu zakonskih rešenja koja nas udaljavaju od željenog stanja u oblasti vladavine prava.

U saopštenju, koje su dostavile Građanske inicijative u ime 80 organizacija, navodi se da predloženi nacrt predviđa da će se, u slučaju neplaćanja sudske takse u zakonskom roku od osam dana, smatrati da je stranka odustala od podnetog podneska, čime građani koji nisu u mogućnosti da plate takse gube Ustavom zagarantovano pravo na zaštitu svojih interesa pred sudom, preneo je FoNet.

Smatramo da je nedopustivo da se ideja povećanja efikasnosti pravosuđa sprovodi ograničavanjem pristupa sudu građanima nametanjem administrativnih i finansijskih prepreka, kaže se u sapštenju.

Organizacije civilnog društva ukazuju i da proces izrade Nacrta nije sproveden u skladu sa standardima transparentnosti i participativnosti, propisanim, između ostalog, i Zakonom o planskom sistemu Srbije.

U sastavu radne grupe nije bilo predstavnika specijalizovanih organizacija civilnog društva, koje imaju svakodnevnu direktnu komunikaciju sa građanima i zastupaju njihove interese u svom radu. Iz tih razloga smatramo da postojeći nacrt nije moguće popravljati amandmanima, zbog čega i zahtevamo njegovo povlačenje.

Pored toga, tražimo od nadležnog ministarstva da se u osnivanju nove radne grupe vode principima inkluzivnosti i participativnosti, da u njenom sastavu budu zastupljeni predstavnici svih relevantnih i zainteresovanih društvenih grupa uključujući organizacije civilnog društva i medije koji putem tužbi trpe pritiske zbog svog rada i delovanja, a kako bismo zajedničkim naporima došli do kvalitetnog zakonskog teksta, dodaje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG