Linkovi

Vučić: Srbija će tražiti izručenje Ramuša Haradinaja


Premijer Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u zgradi Vlade Srbije, 24. oktobar 2016.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u zgradi Vlade Srbije, 24. oktobar 2016.

Bivši lider OVK i bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj uhapšen je u Francuskoj po međunarodnoj poternici, koju je za njim izdala Srbija 2004-te godine, a premijer Srbije Aleksandar Vučić je danas poručio da će Srbija tražiti izručenje Haradinaja.

Srbija će od Francuske tražiti izručenje predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koji je u toj zemlji uhapšen po međunarodnoj poternici Srbije, izjavio je u četvrtak premijer Srbije Aleksandar Vučić i dodao da srpsko tužilaštvo ima brojne optužujuće dokaze protiv Haradinaja. Na konferenciji za novinare Vučić je rekao da je dobro to što je pravo iznad politike:

"Ne bih voleo da se pokaže da je u Francuskoj politika iznad prava. Naša tužilaštva imaju brojne prikupljene podatke, brojne dokaze, brojne optužujuće stvari za gospodina Haradinaja. Za mene bi bilo veoma nelogično, iako tu mogućnost ne isključujem, da Francuska kao ozbiljna država, kao pravna država ne postupi u skladu sa pravom, već u skladu sa svojim političkim stavovima."

Inače, ovo je drugi put da je Haradinaj uhapšen po poternici Srbije iz 2004-te godine – u junu 2015. godine on je uhapšen u Sloveniji, ali mu je posle dva dana vraćen pasoš i dozvoljeno da napusti tu zemlju.

Srbija tereti Haradinaja zbog ubistava i teških zločina na Kosovu tokom 1998 i 1999. godine. Haški sud je oslobodio Haradinaja optužbi za ratni zločin 2012. godine i izrekao oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice.

XS
SM
MD
LG